Снимки: Reuters

Електронното издание на прищинския ежедневник Bota Sot цитира думите на проф. д-р. Енвер Битичи, според когото премиерът на Албания Еди Рама обявил война на Косово от името на Сърбия“.

Коментирайки срещата в Охрид за инициативата "мини Шенген“, проф. Бетичи припомни, че представители на Косово не бяха сред поканените и припомни, че най-младата държава на Балканите и Черна гора са били изключени от първите разговори по темата, проведени по-рано в Нови Сад, предава агенция "Фокус".

"Еди Рама се договори с президента на Сърбия Александър Вучич да създаде общност от три държави - Сърбия, Албания и Северна Македония. Споразумението е постигнато по време на среща на тримата лидери на тези страни в кулоарите на Общото събрание на ООН през септември тази година. Те се срещнаха за първи път в Нови Сад и за последно през почивните дни – в Охрид. Косово и три други страни от региона бяха изключени от срещата на върха в Нови Сад, отказаха им и покана за Охрид. След това Еди Рама заяви по отношение на Косово, че сме се "самоизключили"! Че той и Вучич са невинни в тази история!

Задавам въпроса: Как албанският лидер може да отговори положително на сръбския президент за всеки антиалбански проект, който планира Белград? Така беше през 2015 г. със създаването на Нова Югославия...

Той също говори от името на Прищина. През 2016 г. Еди Рама "подметна“ на Вучич в Ниш за подялба на Косово с мотива, че „тъй като не можахме да направим Нова Югославия, предприемаме по-бързи политически действия, разделяме Косово“. В Ню Йорк Рама прие другото предложение на Вучич за Балканите. А той се консултира с Кремъл в Москва по всеки въпрос. Еди Рама отиде дори по-далеч. Той каза, че Косово е самоизключило се и че се изолира, в противовес на косовските власти, които отказаха да отидат на върха в Охрид. Неговото високомерие се превърна в открита враждебност срещу Косово и неговите институции. Той обяви война на Косово от Охрид. Нито в името на Албания, нито в това на държавата му, а в името на Сърбия и на сръбския президент Вучич", категоричен бе Битичи.

Освен това професорът добави, че за сръбската дипломация няма по-голяма помощ от враждебните изявления на Рама срещу Косово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase