Снимка: архив, Булфото

Телефонните измамници правили на месец по 70 000 обаждания към стационарни телефони, което е по 5 000 на ден. Това съобщава главен инспектор, началник сектор "Измами" Златка Падинкова пред Нова тв. По данни на същия оператор измамните позвънявания спаднали до 200 на ден, което е около 4000 на месец.

Само при последните три акции под ръководството на специализираната прокуратура са били задържани повече от 40 души, обвинени са 26 като от тях 20 са фактически извършители, казва още Падинкова.

По данни на полицията през миналата година са извършени 888 телефонни измами. Разкрити са едва 134. За първите девет месеца на тази година са станали 531 телефонни измами, а разкритите са 120.

Падинкова смята, че братята Василеви от Ветово, известни като Бодито и Тулото, които се укриват в Румъния, ще бъдат задържани. Вече имало издадени европейски заповеди за арест. Тя обърна внимание, че в Румъния все още режимът за закупуване на сим-карти е абсолютно свободен.

"Не може да се каже, че телефонните измамници са по-силни от полицията. През 2019 г. има много успехи и задържани лица. В специална операция са арестувани повече от 40 души. Не трябва да забравяме, че това престъпление преди всичко зависи и от личността на жертвата. Измамите са успешни при жертви на възраст над 70 години”, каза още Падинкова.

Тя поясни, че повечето "ало" измами се осъществяват предимно от предплатени румънски SIM карти. "Засичаме още немски, английски и датски. Не е толкова трудно да закупиш няколко карти в друга държава. В Румъния режимът е абсолютно свободен”, обясни Падинкова. И допълни, че се провеждат активни превантивни действия с мобилните оператори.

"В много от случаите възрастните хора са извеждани от домовете им. Измамата започва на стационарен телефон и продължава навън. Хората са принуждавани да ходят в друго населено място, включително до Румъния, за да оставят парите там”, разказа още Падинкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase