Снимка: архив, Reuters

Турският президент е непреклонен - с военна сила ще бъде създадена зона за сигурност в Северна Сирия и ако Европа се противопостави на това, близо 4 милиона бежанци ще бъдат свободни да я посетят. България е в деликатна ситуация. Като съсед на Турция, но и вход към страните от Европейския съюз, разчита на дипломацията. Все пак правителството призова за спиране на военната операция. 

Още по темата

"Струва ми се, че няма да сме свидетели на нова бежанска вълна. Ердоган няма интерес да пуска тези бежанци. Около 12 хил. се казва, че са джихадистите в кюрдските лагери", обясни в студиото на "България сутрин" журналистът Нина Спасова.

Според нея "Ислямска държава" търси точно такава обстановка - на хаос. Основната вина за всичко ставащо била на Доналд Тръмп.
 
"Води се и война на медийния фронт. Ердоган шантажира ЕС, той няма намерение да пусне бежанците", каза за Bulgaria ON AIR Димитър Гърдев oт Европейска асоциация за международни отношения.

Според него Москва в сегашния момент се явява балансьор.

Съюзниците на Турция в НАТО са предпазливи. При атака на турска територия военният алианс може са се окаже в нова ситуация, в която трябва да защити своя партньор.

През 2001 година, след атаките в Ню Йорк, беше задействан червеният бутон и всички членки на НАТО трябваше да защитят атакуваната страна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase