снимка: Ройтерс

Очаква се българският икономист Кристалина Георгиева да бъде назначена до края на деня като управляващ директор на Международния валутен фонд, което ще я направи първият човек от държава с развиваща се икономика, който ще оглави глобалния кредитор, предава Ройтерс.

Според източници на агенцията Георгиева се е представила убедително по време на интервюто си в САЩ и е убедила Борда на МВФ, че трябва да поеме фонда.

Десноцентристки политик, израснала в България по време на комунизма, Георгиева си изгради репутация по време на дейността си за Световната банка, където сега е в отпуск от длъжността си на главен изпълнителен директор по време на процеса на номиниране в МВФ - и в Европейската комисия – като упорит технократ, шампион по отношение на равенството между половете и лидер в глобалната борба срещу изменението на климата. 

Тя ще се сблъска с множество предизвикателства като ръководител на МВФ, кризисният кредитор в света с 1 трилион долара огнева мощ. Сред тези предизвикателства е и глобалното икономическо забавяне, предизвикано от ескалирането на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Освен това Съединените щати, които представляват най-големият блок с права на гласуване в борда на МВФ, се оттеглиха от многостранните споразумения. Растат и рисковете на редица развиващи се пазари, като Аржентина, която миналата година получи спасителна вноска в размер на 57 милиарда долара, най-големият досега принос от МВФ.

Във вторник изпълнителният съвет на МВФ интервюира 65-годишната Георгиева, единствената кандидатка за позицията. Очаква се той да гласува за нейната номинация в сряда.

Гласуването е до голяма степен церемониално. Георгиева, подкрепена от френския президент Еманюел Макрон, спечели през миналия месец подкрепа от останалата част от Европейския съюз, както и мълчаливата подкрепа от САЩ.

Целия матариал четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase