Снимка: Reuters

Десетки хиляди протестиращи излязоха на митинги в цяла Великобритания в опит да покажат недоволството си от решението на британския премиер Борис Джонсън, да спре временно заседанията в парламента, пише вестник The Independent, цитиран от агенция "Фокус"

Сто хиляди души са се събрали на протеста в централната част на Лондон, според организаторите му.
Много от протестиращите са издигнали плакати с думите „Спрете преврата!“.

Тълпата се е придвижвала по улица „Уайтхол“, където се намират много от министерствата на Великобритания, преди да се спре пред „Даунинг стрийт“, където е офиса на министър-председателя.
По-рано Борис Джонсън обяви, че ще суспендира парламента и той ще прекрати дейността си от 9 септември до 14 октомври.

Според критиците този ход е провокиран от желанието на премиера да попречи на опозицията да предотврати излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка.
Джонсън отрече тези твърдения, като ги нарече „напълно неверни“, и настоя, че действията му са съгласувани с нуждата от нова „законова програма за престъпността, болниците и за финансирането на образованието, от което имаме нужда“.

Решението на премиера предизвика недоволство сред опозицията, а техни политици бяха сред протестиращите.

Депутатите от лейбъристката партия Даян Абът и Джон Макдонъл разговаряха с тълпите от сцена, издигната близо до „Даунинг стрийт“.

„Това е борба за защитата на нашата демокрация. Знаем какво е намислил Борис Джонсън, той дори не го крие. Той иска да закрие демокрацията и да форсира Брекзит без сделка“, заяви Макдонъл.
Депутатът допълни, че предишните поколения са се борили и са правили огромни жертви в борбата за парламентарна демокрация, за да могат да имат думата по отношение на политиките и бъдещето на страната.

Според британската полиция трима души са били арестувани по време на протестите в Лондон. Един от тях, Шон Бери, е депутат от „Зелената партия“ и неин заместник-ръководител в Англия и Уелс.

Протести се проведоха и в Йорк, Ню Касъл, Бристол и Манчестър, където по улиците излязоха по няколко хиляди души.

Протестиращите изпълниха площад в централната част на Глазгоу, за да чуят изказвания на обществени личности, включително лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

Горд съм, че съм тук с всички вас, хората които подкрепяте протеста, за да кажем на Борис Джонсън, че това е нашият парламент. Няма начин да ни изведете (от ЕС) без сделка, ние ще ви спрем и ще върнем на хората правата и думата им в определянето на бъдещето им.“, заяви лидерът на лейбъристите.
По-рано Корбин заяви, че следващото парламентарно заседание може да е последният шанс на парламента да спре Брекзит без сделка.

„Да, има шанс и ние ще направим абсолютно всичко, което можем за да предотвратим Брекзит без сделка и това да бъдем тласнати в ръцете на Доналд Тръмп и търговска сделка със САЩ“, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase