Снимка: Facebook

Крадци атакуват контейнерите за стари дрехи на Българския червен кръст, разположени на паркингите на големи вериги магазини в София. За да не ги разграбват и разхвърлят, започва преместването им на нови локации, установи проверка на "Монитор".

Още по темата
"Заради честите набези се оглеждат нови места за преместване на тези, които сега са в кварталите "Малинова долина" и "Слатина", каза Антон Гичев – шеф на отдел "Разделно събиране на текстил" в голяма фирма, която работи в сферата на разделното събиране и дарение на текстил в пряко сътрудничество с БЧК.

На практика за контейнерите не е осигурена охрана. Разчита се на видеонаблюдението и пазачите на магазините, както и на бдителни граждани.

"Вече има няколко случая, в които охраната сигнализира МВР, но крадците се разбягват и успяват да се измъкнат на полицаите.

"Това са хора от маргинализираните групи, в повечето случаи - малолетни", обясни още Гичев. Като друг проблем той посочи оставянето на торби и пакети с дрехи край контейнерите, тъй като гражданите не са успели да ги натикат през отвора на капака.

Наблюдението показва, че най-много непотребен багаж хората изхвърлят през месеците май и септември. Затова от фирмата призоваха гражданите да съобразяват обема на пакетите и да не ги оставят край контейнерите, ако те не могат да влязат в тях. От БЧК, които работят съвместно с нея, също призоваха гражданите да поставят торбите с дрехи и текстилни изделия в контейнерите, а не върху и извън тях. Съдържанието им се събира два пъти седмично от фирмата.

В момента са разположени общо 92 контейнера на територията на страната, каза Екатерина Борисова от Червенокръстката организация. От тях 60 са в София, 18 са в Пловдив, 12 са във Варна, в Перник има 2, поясни тя. Инициативата стартира през 2016-а, като за трите години до момента са дарени 1 929 875 кг.

През 2016 г. са дарени 316 440 кг, през 2017 г. количеството е 534 380 кг, а от началото на 2018 г. дареният текстил е приблизително 994 055 кг. От началото на 2019 г. до момента са дарени 850 000 кг.

"Тенденцията е постепенно, след няколко години да се покрие територията на цялата страна. Следващите градове, които предстои да обхванем, са Бургас и Стара Загора, но това може и да не се случи до края на тази година", каза още Екатерина Борисова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase