Снимка: Bulgaria ON AIR

Ниската консумация на сол е не по-малко вредна от прекомерната, подчерта в "България сутрин" нутриционистът Яна Данаилова. Тя разясни, че в топлите дни, когато човек се поти повече и изпитва по-голяма нужда да яде сол, хората с бъбречна недостатъчност и хипертония трябва да внимават с консумацията ѝ, тъй като за тях това може да бъде опасно за здравето.

Данаилова допълни, че обикновената трапезна сол, която е йодирана, няма нищо общо с естествената морска, нерафинираната. Причината е, че в нея няма толкова калий и други минерали, колкото е необходимо на човешкото тяло. Тя като консултант по хранене не би отказала човек да консумира сол.

"В нерафинираната сол има много минерали, които са важни за електролитния баланс на нашето тяло. Ниската консумация на сол е не по-малко вредна от прекомерната. Скритата сол в храните може да застраши здравето ни. Хората с хипертония и бъбречна недостатъчност трябва да внимават с консумацията на сол. Важно е да консумираме сол, но е важно да го правим умерено", обясни тя.

Нутриционистът също така разкри, че Световната здравна организация всяка година свалят препоръчителната дневна доза сол, като тя е била 6 грама на ден, но отново е редуцирана.

"От чисто физиологична гледна точка, губим сол когато се потим. Тогава е нормално да изпитваме повече жажда, за да компенсираме загубата на течности и да консумираме повече сол. Когато има нарушение на баланса на минерали в тялото, ние компенсираме тази липса с храната си. Много здравни институции обръщат голямо внимание на количеството сол, което е препоръчително да приемаме", каза Яна Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase