Снимка: БТА

Преди 75 години те скачат от самолети към неизвестното, приземявайки се безшумно на бреговете на Нормандия. Млади, 20-годишни войници, уплашени от това, което може би ги чака там.

Сега те са на над 90 години, но това не попречи на двама ветерани от войната да повторят приземяването си в сряда. Този път обаче бяха посрещнати не в тъмнина и тишина, а с аплодисменти.

Хари Рийд, 95-годишен ветеран е бил на 20 г., когато в ранните часове на 6 юни 1944 г. скача от самолет над Нормандия. Джон "Джок" Хътън е бил на 19, когато се снишава над моста Пегас.

В сряда двамата повториха скоковете си с в тандем с"Червените дяволи" на британската армия.

"Мисля, че скокът беше страхотен. Чувствам се добре, здрав съм и акълът ми още работи", обяснил пред репортерите Хари Рийд.

Джон Хътън пък заявил, че си мислел, че ще има "повече разум на 94 г.". Но дори и така се радва отново да е на френска земя.

Въпреки напредналата възраст и двамата очаквали с нетърпение да скочат, дори се притеснявали, че заради мъглата и облаците скокът им може и да не се осъществие.

Американецът Том Райс също се връща в Нормандия 75 години след първото си приземяване. Вчерашния му скок обаче минава доста по-весело отколкото онзи скок през 1944 г.

Американецът коментира след скока, че всичко минало перфектно. И за да покаже, че войникът носи докрай бойния си дух заявява, че се чувства чудесно.

"Бих се качил горе и бих го направил отново", обяснил 97-годишният Райс пред Associated press.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase