Снимка: кадър Нова тв

Пациент на хемодиализа нападна личния си лекар в столицата. До инцидентът се стига след като лекарката обяснила на болния мъж, че няма как да му даде направление за бъбречна трансплантация, защото това не е в нейните правомощия.

Тя обаче е принудена да преглежда пациента всеки път, когато той я посети, защото няма право да го отпише.

"На 22 март бях нападната от един пациент, който наистина е тежкоболен. Той е с хронична бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа. Настояваше, че аз трябва да го подготвя и представя за трансплантация на бъбрек. Обясних му, че не мога да го направя, защото нямам правомощия", разказа д-р Антоанета Николова-Здравкова пред "Нова тв".

Мъжът започнал да заплашва лекарката и медицинската сестра, после започнал да удря д-р Здравкова.

"Предшната седмица ми се обади завеждащият на хемодиализната структура на болница „Токуда” и ми каза да му дам направление, за да го подготвят за трансплантация. Такава клинична пътека за подготовка за трансплатация по Здравна каса няма", допълни тя.

По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът не е криминално проявен, но ще му бъде направена психиатрична експертиза, с която да се разбере дали е разбирал какво прави.

"Големият проблем е, че аз нямам право да отпиша пациента. Писала съм молба до много институции. Очаквам решение на проблема. Ако откажа да го лекувам, мога да бъда санкционирана”, каза още д-р Здравкова. По думите й след инцидента мъжът не е идвал при нея.

По данни на Здравното министерството физическите нападения над лекари през 2018 г. са 396, а от началото на годината са 34.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase