Bulgaria ON AIR.

Не малко хора се притесняват от влизането ни в еврозоната. Според някои цените на стоките и услугите рязко ще се покачат. Дебне ли ни финансова криза и реалистично ли е през 2022 г. да приемем еврото?

"Това е първата възможна дата. Не бива да се фиксираме там. Процесът за присъединяване е по-важен от датата. Последните държави, които се присъединиха, го направиха за 6-7 години. Годината 2022 е първата възможна хипотетична дата. Изборите не пречат на идването на еврото. Няма голяма разлика между политическите ни сили спрямо еврото. Какъвто и да е резултатът, най-вероятно процедурата ще продължи. Политиците трябва да мисля за бъдещето, дори след техния мандат", подчерта банкерът Левон Хампарцумян

Според госта в студиото на "Денят ON AIR" България отговаря на критериите за приемане на еврото.

"Някои членове на ЕС са по-критични към присъединяването на нови членове към еврозоната. В крайна сметка към коя зона да се присъединим? Към руската рубла ли? Ние сме част от ЕС. Не само политически, но и културно сме част от Европа. Нормално е да сме към този клуб. Основният критерий е общи културни ценности. Ние сме във валутен борд от 22 години. Цените няма да се увеличат рязко. Голямата стойност на този валутен борд е, че няма драма дали имаме евро или левове. Като че ли всички политици сега имат консенсус да са консервативни по отношение на фискалните политики. Ние вече сме платили за еврозоната. Икономически активните хора ще са добре, икономически неактивните и сега не са добре. Средна класа имаме, но е все още малка. Нова голяма финансова криза не се задава", заяви банкерът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase