Снимка: Reuters

Японските граждани притежават най-силния паспорт в света, следвани от Сингапур и Южна Корея. Азиатските страни продължават да доминират в световната класация.

На първо място е Япония, чиито граждани могат да пътуват без визи, или пък да получат виза при пристигане в 190 страни, според индекса на Henley Passport за 2019 г.

Япония е следвана от Сингапур и Южна Корея в съвместно второ място, чиито граждани могат да посетят 189 дестинации, без да получат виза преди пътуването. Henley&Partners казва, че това е най-високата позиция, която Южна Корея е достигнала в паспортния индекс.

"Продължаващото господство" на азиатските страни в паспортния индекс отразява "извънредния ефект, който международната мобилност и миграция имат върху региона", казват Henley и партньори.

Германия и Франция са класирани на трето място, с достъп до 188 дестинации без виза; докато САЩ и Обединеното кралство продължават да се колебаят, и сега седят на общо шесто място с достъп до 185 дестинации. Това бележи значителен спад от 2015 г., когато американските и британските паспорти бяха класирани като най-силните.

На четвърто място са Дания, Финландия, Италия и Швеция, докато Испания и Люксембург са на пето място.

На дъното на класацията за 2019 г. са Ирак и Афганистан, с достъп до само 30 дестинации без визи.

България от своя страна е на почитното 19-то място с достъп до цели 169 страни.

През последните няколко години Китай и Обединените арабски емирства също увеличават дестинациите, които могат да посетят без виза, пише Independent.

През 2017 г. китайските паспорти бяха класирани на 85-о място. През 2019 г. те са на 69-о място, като гражданите имат достъп до 74 държави и територии без предварителна виза.

Подобна е и историята за Обединените арабски емирства. Сега страната е на 22-ро място като гражданите имат достъп до 164 страни, благодарение на наскоро подписани споразумения със страни, включително Мексико, Япония и Сиера Леоне.

Въвеждането на турските електронни визи през октомври 2018 г. е повлияло на класацията за 2019 г., тъй като гражданите на повече от 100 страни, сред които Канада, Великобритания и САЩ, сега трябва да кандидатстват за виза предварително.

Но индексът сочи, че е налице "преобладаващо положителна" тенденция към отваряне на визите и взаимни споразумения между държавите.

Историческите данни показват, че през 2006 г. средно-статистическият гражданин е могъл да пътува до 58 дестинации без виза; до края на 2018 г. броят на възможните страни е 107.

А ето и класацията:

Най-мощните паспорти:

1. Япония
2. Сингапур
2. Южна Корея
3. Франция
3. Германия
4. Финландия
4. Дания
4. Италия
4. Швеция
5. Люксембург
5. Испания

Най-слабите паспорти:

1. Ирак
1. Афганистан
2. Сирия
2. Сомалия
3. Пакистан
4. Йемен
5. Еритрея

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase