Снимка: Pixabay

Търговската война със сигурност има ефект върху продажбите на американската технологична компания Apple, но тя не е единственият ѝ проблем. Компанията не успява да убеди потребителите да подновяват устройствата си толкова често, колкото през последните години. Проблем за Apple е и все по-нарастващата конкуренция. Това каза Симеон Тодоров, трейдър в "Експат Асет Мениджмънт", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тодоров направи коментара си по повод изявлението на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, в което той занижи очакванията на компанията за печалба през последното тримесечие на 2018 г. заради спад на продажбите ѝ на китайския пазар.

Според госта проблемите на Китай също далеч не се изчерпват само с търговските спорове между Вашингтон и Пекин.

Страната има своите вътрешни проблеми и е важно първо да реши тях. Пекин ще се опита да внесе нови стимули в икономиката. Напрежението това да се случи ефективно и бързо вече расте сред управляващите“.

Тодоров отбеляза, че автомобилните производители също са силно зависими от решението на спора между САЩ и Китай.

Автомобилните компании все пак бяха в основата на полемиката в търговската война. Представянето им през последната година не е добро, едва ли ще има нови съществени спадове на цените на акциите им. Положително развитие на търговските преговори е възможно, то ще се отрази положително и на автомобилните концерни“.

Именно започващите днес преговори между представители на двете най-големи икономики в света гостът определи като събитието, което ще бъде от най-голям интерес за инвеститорите през тази и идните седмици. Очакванията им за момента са положителни, каза още Тодоров. 

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase