Снимка: Bulgaria On Air

"Нито един час, прекаран на седлото, не е пропилян" - Уинсън Чърчил.

Наричат конната езда поезия в движение, а любителите на тези аристократични животни споделят, че това е изживяване, което се помни цял живот.

През последните години се забелязва все по-засилен интерес и ездата се превърща във все по-търсен начин за разтоварване и връзка с природата. Медиците пък доказват, че освен това ездата има и лечебен ефект върху психиката. 

"За начало животните трябва много да се обичат. Не трябва да се страхуваме от тях. Трябва да можем да ги ръководим, ако искаме да се занимаваме с конна езда. Язденето трябва да е приятно. Винаги трябва да се седи на безопасно разстояние от задните крана на коня. Конят трябва да знае, че ние сме до него или че го приближаваме. Тези животни не обичат резките движения", поясни ветеринарят д-р Гергана Ангелова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Тя сподели още, че конете разполагат с много жестове на тялото – над 80! Един от основните е когато конят даде ушите си назад. Тогава той дава сигнал, че се чувства застрашен.

"Конната езда активира много мускули в тялото, без да натоварва организма. Терапевтичната езда се прилага из целия свят. Контактът на децата с тези животни е невероятен", отбеляза д-р Ангелова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase