Снимка: Istock

През зимата имунитетът спада по много причини. Липсата на витамин D поради намаленото греене на слънцето е един от факторите, които влияят. Набавянето на витамини от плодовете и зеленчуците също се оказва по-трудно, отколкото през пролетта и есента.

Цинкът е минерал, който има пряко отношение към имунитета, а ядем ли достатъчно храни, богати на цинк?

За да отговорим на този въпрос, а и за да покажем на кои храни трябва да се наблегне през зимата, сме събрали списък с продукти и ястия, на които да обърнете специално внимание през зимния сезон.

Преди да ви запознаем с него обаче е важно да отбележим, че за да не страда имунитетът ви е необходимо да не пропускате закуската. Тя трябва да е питателна и богата на протеини, полезни мазнини и минерали.

В обяда и вечерята си включвайте по-често гъби от всякакви видове. Те са богати на бета-глюкани, които повишават имунните защити и укрепват организма.

Здравето на червата е от огромно значение за имунитета. Полезните бактерии в червата повлияват пряко състоянието на имунната система. Затова е необходимо да се набляга на пробиотични храни като ферментирали продукти, кисело мляко, кисели краставички, кефир, продукти с квас, желатин.

Кои са храните, на които трябва да наблягаме през зимата за добър имунитет, вижте в следващите редове.

Пилешка супа

Пилешката супа е естествен стимулант за имунната система. Тя помага за освобождаване на проходимостта в носа и синусите при настинка и вирусни инфекции. Пилешкото месо и бульонът от него освобождават аминокиселината цистеин, която действа благоприятно за имунната система и повлиява добре различни респираторни заболявания, включително бронхит.

Цитрусови плодове

Цитрусите са много богати на витамини, особено витамин С, който играе важна роля в изграждането и подсилването на имунитета. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase