Снимка: архив, Reuters

Фермерите, отглеждащи авокадо в Нова Зеландия, полагат усилия да задоволяват търсенето, тъй като интересът към тази суперхрана продължава главоломно да расте, а организирани престъпни групи нападат градините, съобщава ДПА.

Производството на дръвчета в Нови Зеландия се е увеличило от 30 000 годишно преди пет години до над 200 000 дръвчета тази година, каза главният изпълнителен директор на New Zealand Avocado Джен Скулар.

Слабата реколта доведе до рязък скок на цената му в тихоокеанската страна и средната цена на плода бе 5 новозеландски долара (3,3 долара) на бройка.

По-рано този месец полицията съобщи за вълна от престъпления, свързани с авокадото в популярния регион за отглеждането му Бей ъв Пленти на Северния остров, а през април имаше информации за серия кражби посред бял ден. Една от тях бе извършена от възрастен мъж на скутер за инвалиди.

Голямото търсене доведе до подем в производството на авокадови дръвчета в двата големи разсадника в страната, както и до откриването на три нови.

Високите цени накараха много градинари да си купят собствени дръвчета.

Кой не би искал да има авокадово дръвче в задния си двор и да произведе 500 пресни авокадо, казва Стивън Уейд, мениджър в компанията Lynwood Nurseries, която е отгледала 150 000 дръвчета миналата година.

Въпреки това увеличение градинските центрове все още изпитват недостиг на толкова търсените дръвчета, като някои са направили и списък на чакащите.

Авокадото, което по принцип е от Мексико, расте успешно в северната част на новозеландския Северен остров и на някои места на Южния остров.

Новозеланската авокадо индустрия отчита продажби за 150 милиона новозеландски долара (98,3 милиона долара), като 105 милиона са от износ, а 45 милиона - от местния пазар. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase