Снимка: Visualhunt


Тъжна статистика на Евростат показва, че близо половината от смъртните случаи в страната е можело да бъдат предотвратени, ако в Бълария има функционираща здравна система и качествени медицински услуги.

Цифрите показват, че има какво да се реформира в здравната система. околко е ефективна здравната ни система и от какво боледуваме най-много - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкозаболявания.

Още по темата

Според данни на Националния статистически институт в България са почитнали около 45 хил. души, които е можело да бъдат спасени. Основна причина за леталния край са всъщност злокачествените онкологични заболявания, болестите на сърцето и кръвообръщението. Какви са причините за тези заболявания? Само профилактиката ли е достатъчна да редуцираме смъртните случаи?

"Липсата на профилактика, липсата на каквото и да било здравно образование и програми за здравно образование. Хората трябва сами да мислят за здравето си, но за да го направят, тяхното възпитание трябва да започнва от рано. Профилактиката започва от семейството и продълва през детската градина, училищата, университетите.", коментира д-р Хасърджиев.

По думите му няма връзка между образователната и здравната система. Голям проблем в системата са и лекарските грешки. В страната има постановени решения по над 200 случая на лекарска немърливост, но много малко медици всъщност са наказани. Няма затворени болници, няма уволнени лекари, а случаите отшумяват постепенно.

"Хората трябва да са достатъчно шумни и да реагират на всякакво бездействие от страна на която и да е институция. В България няма ясно разписани стандарти ип равила за поведение на лекарите, а системата е създадена така, че тя сама генерира проблеми.", категоричен е председателят на Националната пациентска организация.

Какъв е процентът на хората, потърсили правата си след лекарска грешка?

"В моята практика тези хора са булшинство. В повечето случаи хората казват, че имат всички налични доказателства, но не им се занимава. В останалите случаи аз лично имам информация за недобре приключили дела...", коментира в предаването Евгения Александрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase