Снимка: архив, БТА

Демонстранти блокираха тази сутрин пътища в Каталуния в протест срещу задържането на бившия регионален лидер Карлес Пучдемон в Германия и арестите на други сепаратистки лидери в Испания, предаде Франс прес.

Регионалната транспортна служба съобщи, че са блокирани магистрала А7 близо до френската граница и националната магистрала Н340, свързваща Каталуния с Югоизточна Испания. Освен това сепаратистите са спрели движението по двата основни пътя към Барселона, от север и от юг, но тази блокада е била вдигната.

Още по темата

Протестите са организирани от "Комитетите за защита на републиката". Това са самоорганизиращи се групи от граждани, които съществуват в цяла Каталуния. Те обявиха вчера, че започват непрекъснати протести.

Според тяхното комюнике след последните арести и задържането на Пучдемон е станало ясно, че е премината точката, отвъд която няма връщане.

Изглежда малко вероятно Германия да вземе решение за съдбата на Пучдемон преди Великден /1 април/, отбелязва Асошийтед прес. Предстои съдът в провинция Шлезвиг-Холщайн да вземе решение дали да бъде задържан под стража до екстрадицирането му и дали самата екстрадиция е допустима. 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase