Александър Никс. Снимка: Reuters

Управителният съвет на британската компания за събиране на данни Кеймбридж Аналитика уволни шефа й Александър Никс, докато се води независимо разследване на действията му, предаде Асошиейтед прес.

Управителният съвет съобщи, че причината за уволнението е изказване на Никс пред репортер под прикритие на британската телевизия Чанъл-4 Нюз, което "не представлява ценностите на фирмата и неговото уволнение показва сериозността, с която ние гледаме на нарушението".

Още по темата

Телевизията излъчи тайно заснета среща на един от репортерите си с Никс, който казва, че компанията за събиране на данни и политически консултации е изиграла важна роля за победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г., включително "с всички данни, анализи и таргети".

Никс освен това казва, че Кеймбридж Аналитика е използвала имейли с "таймер за самоунищожение" в предизборната кампания на Тръмп, за да не може да се проследят действията й. Думите му са: "Няма доказателства, няма следи на хартия, няма нищо".

Телевизията посочи, че Никс направил тези изявления пред репортер, представил за богат клиент, който искал да използва Кеймбридж Аналитика, за да влияе на предизборни кампании в Шри Ланка.
   
Кеймбридж Аналитика е разследвана във Великобритания за използване на лични данни на потребители на Facebook, за да се помогне на кампанията на Тръмп, припомня АП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase