Източник: Reuters

Добавките към храните, означавани със съответния код, включващ Е и няколко цифри, са най-разнообразни химични съединения. Сред тях има полезни за здравето вещества, неутрални такива, както и съединения, които самостоятелно са много опасни за здравето. Такова е и веществото, означавано с код Е513 върху опаковките на храните.

Зад кода Е513 в хранителната промишленост всъщност се крие сярната киселина. Как едно толкова опасно съединение намира приложение в производството на хранителни продукти и доколко безопасни са те?

Всички добавки към храните, означавани с Е и първа цифра 5, се ползват като регулатори на киселинността.

Е513 се ползва основно в състава на варени храни, за да се предотврати разрушаванеот структурата на някои захари при термичната обработка в процеса на варене.

Прочети още на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase