Снимка: Reuters

Новата офанзива на режима на Башар Асад срещу анклава Източна Гута е предизвикателство към Съвета за сигурност на ООН, който гласува единодушно за прекратяване на огъня след дни на интензивни дебати, пише британският в. "Гардиън". Боевете засилиха и натиска над руския президент Владимир Путин - най-влиятелния поддръжник на Асад, да накара сирийския си съюзник да спазва правилата.

Руският президент стана обект на нови критики заради действията на Москва, възприети като циничен опит да се забави приемането на резолюцията за прекратяване на огъня, с цел Асад да има време да довърши превземането на Източна Гута. Правозащитни организации подчертават, че е от жизненоважно значение натискът да продължи. Резолюцията на Съвета за сигурност обаче има ограничен обхват, не включва конкретен график за прекратяването на огъня, подчертава в. "Гардиън".

Според сирийското правителство примирието трябва да се приложи и към турските сили в Северозападна Сирия, както и американските и израелски сили на територията на страната. Анкара обаче вече отхвърли идеята, че резолюцията обвързва и нейните сили, а САЩ не са заемали позиция, отбелязва британското издание.

В същото време жителите на Източна Гута прекараха пореден ден в укрития, докато районът е подложен на обстрел от авиация и артилерия. Има данни, че сирийският режим е хвърлил и поне една бомба с хлор срещу бунтовническия анклав, пише в. "Вашингтон пост".

Още по темата

САЩ и техните съюзници приветстваха като дипломатическа победа единодушното одобрение на резолюцията на Съвета за сигурност за 30-дневно прекратяване на огъня, което се очаква да влезе в сила без забавяне. Но за да се гарантира подкрепата на Русия, резолюцията беше включено изключение за неуточнени "терористи" - вратичка, която изглежда дава възможност за продължаване на боевете на много фронтове.

Правителството в Дамаск редовно нарича всички свои противници "терористи", макар че международната общност смята за екстремистки само малка част от въоръжените групи в Сирия. Генерал-майор Мохамед Хосеин Бакери, началник-щаб на иранските въоръжени сили, вече заяви, че Дамаск и неговият съюзник Техеран ще спазят резолюцията, но че предградията на сирийската столица не са включени в нея, защото са под контрола на терористи. Но именно страданията на мирните граждани в Източна Гута подтикна ООН да гласува за прекратяване на боевете, припомня американското издание.

Освен това резолюцията заявява, че прекратяването на огъня трябва да влезе в сила възможно най-скоро, но не включва нито краен срок, нито механизъм за определянето му, нито мерки за гарантиране, че примирието ще се задържи, припомня в. "Вашингтон пост". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase