Снимка: Reuters

Американската федерална полиция призна, че е бездействала, въпреки че е била предупредена за потенциалната опасност, която представлявал Никълъс Крус, младежът, който застреля 17 души в гимназия в щата Флорида, предаде Франс прес.

ФБР поясни, че на 5 януари е получило обаждане от близък на Крус, който е разказал, че младежът имал намерение да убие хора, в това число и в учебно заведение. "Тази информация трябваше да бъде разглеждана като потенциална заплаха и трябваше да бъде предадена на бюрото на ФБР в Маями, което щеше да извърши необходимите разследвания", се казва в изявление на ФБР. Случило се е точно обратното и се оказва, че не е имало задълбочено разследване и процедурите не са били спазени, допълва ФБР.

Информаторът, подал сигнала, не беше идентифициран. Той е съобщил по телефона, че Крус е въоръжен и че публикува заплашителни послания в социалните мрежи.

В сряда 19-годишният Крус, който е бил изключен от гимназията близо до град Паркланд, откри огън с полуавтоматична пушка в училището и уби 17 души, почти всички юноши. Предявени му бяха обвинения за 17 предумишлени убийства.

Заради сериозността на пропуска, който е можел да попречи на трагедията, директорът на ФБР Кристофър Рей пое ангажимента да проучи из основи проблема и да преразгледа действащите процедури.

ФБР също така призна, че през септември абонат на ЮТюб е подал сигнал за коментар, оставен от потребител с име Никълъс Крус и гласящ: "Ще стана професионален стрелец в училищата". ФБР обясни, че не е успяло да идентифицира точно човекът, който е публикувал този коментар.

Американският министър на правосъдието Джеф Сешънс също спомена за пропуски на ФБР с трагични последици.

"Установено е, че е имало предупредителни сигнали и че ФБР ги е подминал. Ние виждаме трагичните последици от тези пропуски", заяви той.

Републиканският губернатор на Флорида Рик Скот определи като неприемливо бездействието на ФБР и призова Кристофър Рей да подаде оставка. Той каза, че извиненията няма да върнат живота на 17-те убити.

Шерифът на окръг Броуърд, където стана стрелбата, Скот Израел пък съобщи, че за последните няколко години правоохранителните органи на Флорида са получили 20 оплаквания от Никълъс Крус, предадоха Ройтерс и ТАСС. В някои от случаите за проверка на сигналите са били изпратени полицейски патрули. Сега ще бъде направена проверка дали всички сигнали са били третирани подобаващо.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase