Снимка: Булфото

Малта грабна първото място на Детската Евровизия 2015 на бляскаво шоу тази вечер в столичната Арена "Армеец".

Песента "Не и моята душа", изпълнена от Дестини Чукуниере, спечели най-много от зрителите по света, като почти всички я оцениха с най-много точки. 

Дестини обожава да танцува. Въпреки крехката ѝ възраст, тя вече е печелила няколко награди в Малта, включително наградата за най-добра интерпретация на "Singer Stage International Festival", както и общата Голяма награда, сред участници от седем различни държави. Тя също представя Малта в Санремо за международния Голям финал в театър "Аристън" през май 2013, където триумфира, печелейки Голямата награда на петото издание на този конкурс.

Музикалната ѝ кариера прескача от връх на връх през септември 2014г., когато участва в "Konkors Kanzunetta Indipendenza Junior" с първата си оригинална песен "Festa T’Ilwien", която е написана от Emil Calleja Bayliss по композиция на Mark Spiteri Lucas. Тук заема трето място.

Да представи Малта на Детската Евровизия за Дестини било мечта. През юли тя е един от двайсетте финалисти в малтийската селекция. Отново успява да триумфира сред някои от най-добрите таланти на Малта и така печели правото да представя страната в София.

Тази вечер България даде 8 точки за Словения, 10 за Армения и 12 за Малта. Малта от своя страна гласува с 8 точки за нашата песен. 

Близо 8 хиляди зрители, над 80 журналисти от чужди медии, огромен екип, ангажиран с организацията, развълнувани участници, невероятни ефекти, страхотна атмосфера. Така изглеждаха емоциите в Арена "Армеец".

България бе домакин на 13-то издание на конкурса. Милиони зрители от цял свят имаха възможността не само да наблюдават впечатляващо шоу, но и да открият България като страна на древни традиции и култура, красива природа и сърдечни хора.

Логото на конкурса за тази година бе вдъхновено именно от красотата на българската природа и е в съзвучие с посланието #откривай /#discover/.

На концерта тази вечер се състезаваха общо 17 държави. България се яви под номер 13 и бе представена от Габриела Йорданова и Иван Стоянов с песента "Цветът на надеждата".

Водещ на церемонията бе поп певицата Поли Генова, а по време на концерта на сцената се изявиха над 200 български танцьори и музиканти.

За победител в Детска Евровизия се приема участникът, събрал най-много точки. Резултатите се формират като във всяка държава гласуват зрители и професионални журита. Тежестта на гласовете помежду им е равна. След това така получените гласове от всяка държава се конвертират по традиционната за Евровизия система - най-предпочитаната песен получава 12 точки, следващата 10, третата 8, четвъртата 7 и така нататък.

Конкурсът Детска Евровизия се организира от Европейския съюз за радио и телевзия - EBU. Първото му издание е през 2003 г. в Копенхаген. Досега България е участвала четири пъти в песенната надпревара - през 2007 г. с Бон-Бон, през 2008 г. с Кръстияна Кръстева, през 2011 г. с Иван Иванов и миналата година с Крисия, Хасан и Ибрахим.


 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase