Снимка: Булфото, архив

Само за няколко месеца песента на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни" се превърна в хит, а в YouTube надмина 8 милиона гледания. Парчето се върти във всички клубове с голям успех, а двамата певци се "скъсаха" от участия.

Вчера пред bTV председателят на СЕМ Георги Лозанов ни в клин, ни в ръкав изтресе, че съветът може да ограничи излъчването на песента в електронните медии. Мотивът му - "тази песен вреди на моралното, психическото и физическото здраве на децата". Според шефа на СЕМ проблемът не е в циничните думи, а в цинизма в отношението към секса - свързвал се само с материални облаги.

На Криско защитната теза пък е, че "музиката не е уред за възпитание", а децата трябва да се възпитават в семейството и в училище. Че не уред, не е, но трябва да е наясно, че хиляди фенове пеят неговите песни.

Когато песента се появи, доста хора бяха изненадани. Не от текста или от Криско, а от появата на Мария Илиева. Когато пееш в престижни европейски зали със звезда като Тони Карейра или пък правиш концерти с филхармония, е странно да отидеш в другата крайност, в която дуетната половинка ти припява: "Виждам я редовно, пукаме се готино, дрехи по земята и в нас е пълна кочина....".

Слава Богу, Мария Илиева е оставила на други статистки в клипа да "пУкажат как са мятат".

Припевът на парчето е далеч от приличието, припява се наистина от малки деца, които дори си нямат понятие за какво става въпрос в песента. Защото не е само сексът, както е забелязал г-н Лозанов, дрогата също е акцент.

Първият човек в СЕМ е прав в доводите си и някакъв вид цензура (дали в текста, или в часа на излъчване) не изглежда лишена от смисъл, защото песента се върти във всеки час от денонощието.

Но когато настояваш за подобно нещо три месеца след появата на "Видимо доволни" е признак, че СЕМ или са заспали, или може да са си тананикали "па-па-палим към Слънчака", а там слънцето е силно.

Другото, което можем да предположим, е, че Гого Лозанов е искал да напомни по някакъв начин за съществуването на СЕМ.

Ако пък Лозанов е решил да цензурира музика, която вреди на моралното възпитание на децата, трябва да спре и доста западни парчета, които изобилстват от секс. Че и от материални неща. Като си казал "А", трябва да се продължи с цялата азбука. Иначе всичко изглежда като зле скроена роля от типа "съседите бучат, пенсионерите кълнат"...

Само за статистиката - текстът е тъп, но и лесно се помни. Със сигурност нито един родител не би искал да чуе детето си да го припява, но отговорността е на авторите и изпълнителите. А при тях важни са бързите и лесни пари, ценностите са други.

И са прави, когато се оправдават, че това е шоубизнес и примерите на Запад са далеч повече и далеч по-вулгарни. И част от тях присъстват в нашия ефир без никаква цензура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase