Снимка: архив, Reuters

Преди точно 50 години, на 5 октомври 1962 г. една легенда се заражда в Ливърпул, Великобритания, Бийтълс  издават официално първия си сингъл Love Me Do, с което тръгват по пътя на славата, която в следващите години ще им позволи да завладеят света и да се превърнат в може би най-популярната и обичана банда на всички времена.

Love Me Do e лесно за запомняне и за обичане симпатично парче и съвсем бързо разкрива на слушателите, че пред тях стоят гении, чиито бъдеще е само нагоре.

Парчето е създадено през 1958 и 1959 г. първоначално от Пол Маккартни, в задния двор на къщата му, а по-късно Джон Ленън добавя своите корекции и двамата решават да прибавят така култовата хармоника в продукцията.

То е сред най-ранните общи творения на Ленън и Маккартни, които са творили доста парчета заедно още в училище, записвайки ги в училищните си тетрадки и мечтаейки един ден те да им донесат слава и популярност.

През 1962 г. вече сформираната група решава да запише парчето и да го издаде, след като вече е събрала сравнителна популярност в Ливърпул, но особено в Хамбург, където бандата има множество участия в предишните две години и гостуванията им са се превърнали  в култови за феновете там.

Самият факт, че те сключват договор с EMI Parlophone и получават шанса да записват, е странен в онзи момент, тъй като дотогава бандата изпълнява главно чужди продукции на участията си и не е успяла да впечатли със своите първи опити за продуциране.

Мениджърът им Брайън Ъпстейн и продуцентът Джордж Мартин – наричан понякога „петия от Бийтълс” заради дълготрайното му партньорство с тях в следващите години, виждат плам в момчетата да творят и да се развиват и им дават шанс.

Ленън, Маккартни и Джордж Харисън обаче разбират, че бандата няма как да се развива с барабанист като Пийт Бест, който не се справя перфектно със своите задачи. Така Бест e отстранен от бандата и първата записана версия на песента с негово участие не излиза на бял свят.

Вместо нея, на 4 септември The Beatles записват парчето отново в легендарното студио на EMI на "Аби Роуд", този път с новия барабанист Ринго Стар. Макар към него също да има забележки и да е направен още един опит за запис на парчето с барабаниста Анди Уайт, то версията включваща Ринго Стар e финалната и бива издадена на 5 октомври от EMI.

Оттук нататък останалото е история. В следващите години Бийтълсманията завладява света, а най-впечатляващото е как се пренася и в Щатите по време на британската музикална инвазия. По този начин Бийтълс се превръщат в първата наистина глобална музикална марка, предизвикала сериозен подем в цялостното развитие на модерната музика през последните 50 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase