Снимка: Булфото

Той има много прякори. Единият е Васко Синевата заради изпълнението на песента „Синева“ - първата му композиция в „Диана Експрес“. Викали са му и Васко Казанчето заради начина, по който си държи ръката, докато пее на сцената. От всичките му названия единствено си остава Васко Кеца. Днес известният поп изпълнител навършва 62 години.

Звездата му изгрява през 1979 г., когато печели Първа награда на фестивала “Златният Орфей”. Песента, която се оказва печелишва за неговата кариера, е из филма “Адаптация”, обявена и за “Мелодия на годината”.

Това няма да остане единственото му отличие на този фест. Година по-късно следва награда за “По първи петли“(второ място). През 1982 г. признанието идва с „Любовта продължава“, а през 1986 г. става носител на трета награда за „Угризение“.

Има и международни отличия – второ място на феста “Шлагерфестивал” в Дрезден (1981) и второ място на феста в Хавана (1982).

Преди да се отдаде изцяло на солова кариера той е бил още част от  “Златни струни”, оркестъра на Бисер Киров и “Тангра”.

За всички тези години почти няма песен от неговия репертоар, която да не бъде забелязана от критици и публика - “Откровение”, “А дали е така”, “Телефонна любов”, “Сбогом, казах”, “Чудо”...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase