DJ Rusko. Снимка: Getty Images

Тази година може да се окаже една от най-приятните за феновете на електронната музика, след като топ имената на тази сцена продължиха и дори засилиха тенденцията от последните години да издават албуми.

Което преди време беше много рядко и значимо събитие за много диджеи и продуценти от тези стилове.
След като от началото на годината вече ви представихме новите албуми на имена като Adrian Lux и Ferry Corsten и горещите компилации на Маркус Шулц, Армин Ван Бюрен и Тиесто, ето че безкрайно популярната dnb и дъбстеп сцена също ни предлага нещо много значимо.

Едно от младите и най-обещаващи имена – Christopher Mercer, по-известен като Rusko, издава своя втори албум "Songs", който доказва неговия талант и заслуженото му място сред най-пленителните изпълнители в тези жанрове.



"Songs" e пленителна смесица от разнообразни стилове и видове звучене. Младият англичанин определено излиза от границите на това, което за повечето хора в днешно време е дъбстепа и което за масите се олицетворява от Skrillex.

По-запознатите ценители на жанра го наричат brostep, но подобен саунд в албума на Rusko почти не се открива. Затова пък имаме dub, rave pop, breakbeat, много, много реге и доста класически дъбстеп, в който Rusko e един от доайените, заедно с Caspa.

Така могъщо застъпеното реге звучене се усеща още в интрото, а е развито в най-висша форма в ударни парчета като "Skanker", "Roll Da Beats" и "Be Free", които са едната страна на саунда на албума.

От друга стоят доста по-танцувалните парчета с женски вокали, които са по-бързи и в тях се редуват страхотните вокали с ударни дъбстеп елементи.

Разбира се техен водач е превърналият се в абсолютен хит "Somebody To Love", който дори самият артист едва ли е очаквал, че ще достигне такава завидна популярност.

"Somebody To Love" обаче е перфектният представител на качествата на тези стилове и неслучайно вече звучи и по някои по-комерсиални телевизии, а също толкова силният ремикс на "Sigma" гарантира неговото продължително задържане сред любимците на феновете.

С подобни режещи звуци и перфектни вокали са заредени и "Dirty Sexy", и "Opium", които имат потенциала да я последват като бъдещ хит. Албумът има и още една, трета насока – доста по-леките парчета с мелодични женски вокали, носещи едно типично денс и фънки звучене.

Такива са "Thunder" и "Whistle Crew", а между тях съвсем логично се намесва и една странна комбинация от всичко в албума – "Asda Car Park", която е напълно неопределима в стилово отношение и в това се крие магията й.

Последното от 14-те парчета "M357" пък е един брилянтeн завършек, протичащ в доста мечтателно темпо, носещ спокойствие след жестоките, на места режещи дъбстеп, dnb и всякакви други елементи на предходните тракове.



"Songs" най-вероятно няма да окаже огромно влияние на стила, каквото Rusko успя да постигне с предишните си творби, нито пък някой от траковете в него ще достигне класическия статус на модерната му класика и водещо дъбстеп и dnb парче на последните години "Hold On" и неговия ремикс от Sub Focus.

Въпреки това Somebody To Love вече се превърна в едно от най-култовите изпълнения на 2012, а другите тракове от проекта имат потенциала също да се наместят сред най-обичаните за годината.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase