Филип Киркоров. Снимка: архив, Reuters

Юристите на Филип Киркоров са намерили документи, потвърждаващи правото му да изпълнява песни на български композитори. Това съобщи прессекретарят на певеца Олга Алексеева, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Четирима наши творци - Александър Савелиев, Димитър Пенев, Иван Пеев и Найден Андреев заявиха преди седмица, че дават на съд Киркоров за нарушаване на авторските права, тъй като не е съгласувал с тях изпълнението на техни песни и не им е платил съответния хонорар. Сигналът до Софийската районна прокуратура е подаден от упълномощената от авторите асоциация "Европейско общество за защита на човешките права – България".

Още по темата

Юристите на Филип са намерили в архивите договори, потвърждаващи правото му да изпълнява песните на тези композитори, каза Алексеева. До момента не сме официално уведомени, но когато всички документи бъдат у нас, откритите доказателства ще бъдат предадени на съответните инстанции, посочи тя.

Алексеева припомни, че в свое интервю един от ищците е казал, че Филип Киркоров е получил международната награда World music awards като „най-продавания“ певец на Русия. Той получи награда за диск, в който нямаше песни на тези български композитори, това лесно може да се провери, уточни Алексеева.

Прессекретарят потвърди, че вече над 20 години Киркоров не е изпълнявал и не изпълнява на концертите си песни на тези композитори. „Що се отнася до отчисленията от дисковете, то с това по закон трябва да се занимава компанията, която ги издава. В случая става дума за компанията „Мелодия“, Филип Киркоров няма никакво отношение към ситуацията, посочи Алексеева.

„Филип никога не е имал проблем с авторите си, сред които са знаменити композитори и поети. Това може да потвърди и един от най-известните композитори на България Тончо Русев, който е написал за Филип песента „Ти, ти, ти“, посочи прессекретарят.

Алексеева изрази учудване от факта, че въпросът за нарушаване на авторските права се поставя точно сега. Възможно е това да е свързано с предстоящото през лятото голямо турне на Киркоров в България и Европа, предположи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase