Общ преглед

 

Концертът на Таря Турунен в София със сигурност ще се запомни както от финландската метъл звезда, така и от феновете и най-вече организаторите.

Перипетиите започнаха преди два дни, когато певицата бе "арестувана" от тежкото време в Румъния. Шоуто й в зала Арена Армеец бе отменено, но с общи усилия от страна на нейния мениджмънт, този на залата и Loud Concerts все пак Таря излезе пред българската публика с ден закъснение.

Над 2 500 ентусиазирани почитатели на рока загряха за нейната поредна изява у нас с италианската група Scala Mercalli. В рамките на 30 минути те се радваха на възгласите на феновете. Като цяло обаче бандата не впечатли особено, а вокалът им напомняше твърде бледо на блендата на Роб Халфорд.   

След изявата им публиката наблегна на бирата, тъй като трябваше да изчакат подготовката на сцена и апаратура за изявата на Турунен.

Точно в 21.55 финландката се появи в целия си блясък под мощните възгласи на публиката. Първото парче "Anteroom of Death" мина в загадъчна обстановка. Пред сцената бе издигната полупрозрачна черна завеса с лика на певицата, а самата тя се появи с маска с рога.

Когато завесата падна Таря за пореден оът усети обичта на българската публика. И не случайно започна с "Благодаря" и "Добър вечер, София" на чист български. Тя изчетка феновете за топлото посрещане и се извини заради закъснението й с един ден.

Хората обаче бяха в залата да я видят и чуят на живо и Таря започна маратона от нови парчета и утвърдени хитове. 
  
В първата пауза овациите обра култовия барабанист Майк Терана, който в продължение на няколко минути демонстрира висша класа с палките.

Присъстваше и задължителния за всеки концерт на метъл кралицата акустичен сет.

След час и половина твърда музика с невероятния глас на Таря, шоуто бе към своя край. Но публиката определено не искаше да се раздели с нея и логично финландката ни зарадва с 15-минутен бис. В него прозвучаха и две от любимите песни на родната публика - "Die Alive" и "Until My Last Breath".

На финала Турунен обеща, че скоро пак ще е в България. Явно химията й с българската публика вече трудно може да бъде развалена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase