Митьо Пищова се пробва и за певец. Снимка: Булфото

През 2011-та година станахме свидетели на комични и тъжни музикални напъни. Някои дори се подиграха и ни поднесоха песни, които при слушане повече от един път могат да докарат дисбаланс във възприятията ни.

Започваме импровизираната ни класация с диджей Дамян и Ваня и тяхното парче "Котето". Песента се превърна в абсолютен хит в нощните клубове, където звучи попфолк. Но тя е уникална по друга причина. Текстът е провокиран от изказване на политик от ДПС, а самите рими ни връщат в ерата на песни като "Селската баня".

Но вместо да ни запознава как кметицата си сапунисва ц....а, лирическите герои се чудят "кой ще гали котето любовно". Отговорът не закъснява - "заможни господа". Дали е търсен ефект или случайност, двамата изпълнители са дали много точно обяснение на терзанията на девойките, тип "Златки".


Ако има класация за най-безсмислен дебют, Николета Лозанова-Божинова ще бъде с обиколка пред останалите. Така и не стана ясно защо плеймейтката иска да пробие на музикалната сцена, май това си беше някакво желание да натрие носа на бившата жена на Валери - Алисия.

Николета и Ванко 1 направиха римейк на една от популярните песни в нашата музика "Запази вечерта". В оригинала тя се изпълнява от рапъра и Ирина Флорин. Не че Флорин е някакъв незаменим глас, ама изпълнението на Николета предизвика истински бум от негативизъм. Тя стана едва втората българска певица, след Веско Маринов, която се сдоби с група във Фейсбук, която я призова да спре да пее. За капак в клипа се включи и Валери Божинов, който дори припява на италиански. Все пак и Господ слуша музика, защото желанието на Николета да се застои на сцената бе прекратена с наистина радостна вест. Моделката и нейният съпруг очакват бебе в началото на следващата година. 



Вечният неуспял кандидат-кмет, организатор на всевъзможни конкурси за красота, човекът издигнал в култ "кибапчитата" и "жакузито", прероденият Дон Жуан с най-много жени в тефтерчето си (те едва ли знаят). Дори само едно от тези определения е достатъчно, за да изникне в съзнанието на всеки Митьо Пищова.

Да, и той се разписа с песен, която е брутална за слуха, дано не ни се налага да гледаме и клип към нея. Неговият глас може да откаже всеки от музиката, но все пак на тези, които мислят, че са чували всичко им предлагаме Митьо Пищова и Faked Stars с „Искам да се стрелкаме“. 


Една от най-слабите песни в попфолка за всички времена също се появи през тази година, в изпълнение на утвърдени имена. Става въпрос за Цветелина Янева и Мария и тяхната "Какво правим сега". Имаше масирана реклама преди да се появи, и двете певици ни обясняваха какъв неземен хит ни очаква. Феновете обаче я възприеха като обида към тях, а самото изпълнение по-добре да не бъде коментирано от музикални педагози. Най-хубавото е, че двете певици се осъзнаха за издънката и бързо предложиха нови парчета.



Всяка една такава класация ще бъде непълна и несериозна ако не отдадем заслуженото на Деян Неделчев. Само преди броени дни, навръх Игнажден, той влетя в родната ни музикална къщичка с нещо, което трудно можем да определим като песен - "Обиколка из Азия (С Андрей, Иван и Деян)".

Това дори не е някаква пародия. Изпълнението е истинска подигравка на човек, който се самоопределя за суперзвезда и има наглостта да критикува останалите си колеги. Видеото пък е една евтина гротеска, от която единствено разбираме, че нещо е "набрал" на тв водещите Иван и Андрей. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase