Снимка: Reuters

Стинг се надява на 85 да може да се похвали с постижения като на Тони Бенет, който на тази възраст оглави с новия си диск класацията на "Билборд" по продажба на албуми в САЩ. На 2 октомври Стинг ще навърши 60 години.

Британският музикант би искал, ако Господ му е отредил да живее още 25 години, да продължи да се занимава с музика. "Не мога да живея без музика. Ако не мога да свиря и пея, по-добре да умра", казва Стинг.

Стинг тази година чества не само 60-ия си рожден ден, но и 25-годишната си кариера като певец. В средата на 70-те години той дебютира като фронтмен на групата "Полис", с която прави хитове като Every Breath You Take и Every Little Thing She Does Is Magic.

Като солов изпълнител може да се похвали с мултиплатинени албуми и с 16 награди "Грами". Стинг ще отбележи 60-годишнината си с благотворителен концерт в Ню Йорк, в който ще участват също Брус Спрингстийн, Лейди Гага и Стиви Уондър, съобщи Контактмюзик.

Мери Джей Блайдж, рапърът will.i.am от групата "Блек айд пийс", Руфъс Уейнрайт и Били Джоуел също ще участват в концерта.

Приходите от него са предназначени за фондацията "Робин Худ", която се бори с бедността.

Концертът, с който ще бъде чествана и 25-годишната солова кариера на Стинг, ще се състои на 1 октомври в театър "Бийкън". Тази седмица се очаква да излезе "Стинг: 25 години" – 3 диска с най-големите хитове на изпълнителя.

А на 18 октомври ще пусне "Стинг: Най-доброто от 25 години". Стинг не планира да издаде нов албум. Напоследък той пише музиката за мюзикъла "Последният кораб". В сюжета са вплетени елементи от биографията на певеца.

В основата на спектакъла ще залегне албумът на Стинг The Soul Cages, излязъл през 1991 г. Предполага се обаче, че бившият член на рок триото "Полис" ще подготви и нови композиции.

Либретото на "Последният кораб" ще бъде на Браян Йорки, американски драматург и режисьор, лауреат на наградите "Пулицър" и "Тони".

Действието се развива през 80-те години на XX в. в Нюкасъл, родния град на Стинг. Главният герой на име Гидиън напуска града, за да търси щастието си по широкия свят.

След години обаче се завръща. Открива, че смисълът на живота му е семейството, което някога е изоставил. Стинг вече е започнал работа по мюзикъла заедно с изпълнителите на главните роли, чиито имена засега се пазят в тайна.

Гордън Матю Томас Съмнър, известен като Стинг, е роден на 2 октомври 1951 г. в Уолсенд, предградие на пристанищния английски гр. Нюкасъл.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase