Една от емблемите на сръбската алтернативна музика – Eyesburn за първи път ще гостува у нас.
Кросовър-реге формацията се събра отново след няколко годишно прекъсване и концертът им в България е първата голяма дата от лятната им програма.
У нас вече познаваме фронтменът им Horsman Coyote покрай общия му концерт и двете общи песни със Soufly преди две години.
Ден преди да ги видим пълния им блясък отново си поговорихме за миналото и настоящето с барабаниста на групата – Александър Петрович...

Генерално хардкорът, пънкът и кросоувър метълът са приети като доста тежки и агресивни музикални стилове, а регето се свързва с послания за мир и любов и лежерна атмосфера. Музиката ви ги съчетава в доста интересна смесица. Как създадохте стила си?

Започнахме като хардкор банда през 1994 година с Nenad Zivic като вокал и Койота на китарата и беквокалите. Първите два албума бяха смесица от хардкор с рок рифове, нещо като Alice in Chains... Обаче Койотът свиреше на тромбон в Del Arno Band от 15-годишен и той беше първият, който въведе регето в нашите редици. Направихме кавъра на Exodus на Боб Марли и това беше катализаторът на новата посока, защото феновете направо полудяха. Беше адски различно от всичко останало на сцената, силно и емоционално в същото време. Сега тези жанрове може да изглеждат много далеч един от друг, но всъщност те имат изненадващо много общи черти. Силен емоционален заряд, социална позиция, общи музикални корени и производни (ска, рага, рокстеди). И още нещо – развивайки се като музиканти и композитори, винаги сме се наслаждавали неимоверно на смесването на стиловете и сме избягвали скуката на безкрайните репетиции.

Вече сте на сцената над 15 години. Какво ви мотивира да продължавате?

Мисля, че се е превърнало в начин на живот. Ние сме които сме и изглежда, че нищо не може да промени това. Стиловете се сменят през годините, идват по-нови и по-популярни, но най-важното е нашият собствен прогрес и развитие в музикален аспект. Невероятно удоволствие е да твориш, да се обърнеш назад в годините и да видиш, че твоето творение е все още живо, новите деца все още го харесват, без значение от изминалото време. Това и възможността да свирим на живо, да споделяме енергията си с много различна пубика са нещата, които ни карат да продължаваме. Плюс това не ни се налага да работим във фабрика, ха-ха!

Как се променя музиката ви заедно с големите политически промени в Сърбия, както и промените в глобалната музикална индустрия в последните две десетилетия? Свободата винаги е била част от посланията ви, чувствате ли се свободни сега?

Ние бяхме част от онези политически промени, участвали сме в една-две предизборни кампании и турнета, мотивирали сме младите хора да гласуват за промяната. Но сега излгежда, че всички тези политически идеи са били измислица. Всички, които се бяха изхвърлени от трона на управлението сега са отново там. Политиката в нашите песни се нарича poli-tricks (игра на думи, смесица между политика и трикове – бел.авт.). Тя идва без морал, без приличие, затова вече страним от нея. Музикалната индустрия е горе-долу същото, ако имаш високи цели, но ако си поставяш по-скромни и имаш търпение, сега интернет може да направи страхотни неща за твоята музика. Мисля, че телевизията и останалите масови медии вече не се взимат насериозно, защото са просто машини за пари. А в света има толкова хубави неща, които не са понижени до прост продукт за покупка. В този смисъл сме анти-продажби банда. Но пък можем да се протегнем и да стигнем до хората. Пък и 3-звездните хотели не са най-лошото на света :)

Смесицата между инструментална и електронна музика създава нови жанрове в последната деката. Като пионери в жанра, споделете най-успешното и най-неуспешното си пътуване в света на фюжъна!

Най-вълнуващото беше проектът Cool Fire с Ank Steady, за което той ни изпрати свои вокали и идеи, а ние измислихме музика около тях. Всичко това направихме на компютър, но след това се получи нечовешко шоу на живо заедно с него, като съпорт на Lee Perry в Белград. Беше доста ново за нас – електронно реге, което никога не бяхме правили, но се оказа супер яко! Друг интересен проект беше песента за филма „Светкавици!“ - необичайна смесица от китари, електроника, хип-хоп и Eyesburn. Една от най-добрите ни песни, ако питате мен, особено на живо.
А най-неуспешното... хм.. извън свиренето на барабани на най-големите фолк концерти на Балканите, гледам с усмивка и без съжаление на всички колаборации и малки странични проекти.

Какво прогаря очите ви в днешно време?

Името на групата препраща към очи, изгорени от войната, тъпата телевизия, новините, рекламните паузи, арогантните хора, сълзотворния газ и всичко, на което станахме свидетели през 90-те в Белград. Сега нещата не са толкова зле, но все така има предостатъчно неща, които горят очите. Но човек може винаги да избере да не гледа към тях и да си създаде мини свят с хора, които обича и неща, на които се наслаждава.

След няколко години почивка защо решихте да подновите дейността на бандата? Вече е доста често срещано явление емблематични деветдесетарски банди да се сформират отново главно заради феновете, пък и да проверят дали имат какво ново да кажат...

Ами честно казано не мисля, че това е нашият случай. Със сигурност искахме нова среща с феновете, но изобщо не сме се чувствали като „разделени“, защото бяхме заедно през цялото време. Просто направихме пауза, която продължи 3 години. Не го очаквахме, но така се случи - дойде времето да уредим индивидуалните си проблеми, да се погрижим за личния си живот. Обаче вече сме готови за екшън!

Планирате ли нов албум, работите ли по нов материал?

Да, разбира се! Тъкмо започнахме да работим по парчетата, може би ще включим и някои стари неиздавани песни, които ще преработим и допълним с ново съдържание.

Концертът в България е първата ви среща с българската публика като Eyesburm, но и първи голям концерт след повторното ви събиране. Какво да очакваме?

Е, със сигурност се надяваме да видим повечко хора в клуба, но честно казано не знам какво да очакваме. Все пак ни няма на сцената от известно време, пък и не сме били в България дори във времето, когато бяхме най-известни. Ще дадем най-доброто от себе си за всички, които дойдат. Ако трябва ще свирим цяла нощ!

Eyesburn са в Pork Pie на 13 юли (сряда) от 20,00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase