Банско отдавна вече не залага само на зимната си ски слава. Градът в скоро време може да заеме челно място в страната по организирането на фестивали в различните видове изкуства: кино - на планинарския филм, фолклор - Пирин фолк, джаз – ХІІІ-тото издание на Jazz fest-а, вече с  традиции, приключи преди десетина дни, театър - фестивал на уличните театри, изяви имат и поетите с китара.

Явно кметът Александър Краваров отдавна е осъзнал, че културата (все пак) ще спаси българина от грозящото го опростачване. Довечера започва ново начинание: Фестивал за оперно изкуство с амбицията да стане традиционен.

„Трудно мислимо за култура е в тези години. Няма подкрепа от правителството. Въпреки това мисля, че Банско се нуждае от такъв фестивал, обяви идеята си креативният кмет.

"Тръгваме от нулата, без комерсиална цел и билети. Дори не знаем какъв ще бъде интересът, но идеята е да привличаме туристите до края на летния сезон”, допълни той.

Зад двудневния фестивал отново изцяло застава общината. Ще го финансира 100%, защото е първи, а за втората, третата година вече ще започнат да търсят спонсори.

„За изготвяне на програмата се обърнахме към утвърдения артист Калуди Калудов, още докато беше директор на Пловдивското оперно-филхармонично дружество. Затова бях притеснен, когато гледах за проблемите, които се създадоха при тях. Избрахме маестрото заради опита му при реализиране на постановки на открито”, обясни кметът.

Довечера  площадът „Н. Вапцаров” ще се огласи от изпълнителите в „Тоска” от Пучини. Режисьор на постановката е Иванка Далийска, а художник на декорите и костюмите Мария Трендафилова. В ролята на Каварадоси ще пее знаменитият Калуди Калудов, а това е и една от най-ярките му роли. С нея той многократно е бисиран по световните сцени.

В ролята на Тоска ще дебютира младото сопрано Анна Дитри (родена в Полша, завършила музикология в Познанския университет. Солистка на редица ансамбли в Полша, сред които и Бароковия – Познан, лауреат е  конкурси. Ученичка на Калуди Калудов. От 2009 г. солистка на Пловдивската опера). В ролята на Скарпия е баритонът Нико Исаков. Диригент е италианецът Лучано Ди Мартино.

Втората вечер – събота, 28 август, пак от 20.30 ч. ще е галаконцертът. Известните солисти ще си партнират с младите таланти под диригенството на Деян Павлов. Чайковски „Дама Пика”, Пучини „Турандот”, Росини „Севилският бръснар”, Верди „Травиата” в изпълненията на Калуди Калудев, Нико Исаков, Георги Мокриев, Евелина Елизарова, Йорданка Илиева, Алексей Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase