"Булгар, булгар" – викаме в редакцията и се тупаме в гърдите тези дни. И то не в пристъп на неочакван патриотизъм, а съвсем обосновано.

Защото се оказа, че две от най-яките български банди - D2 и Остава - ще свирят на два от най-големите европейски музикaлни фестивали.

D2 ще забият на EXIT, който тази година е от 10-13 юли, Нови Сад, Сърбия. Дидо, Митко Кърнев и компания ще се качат на сцената на 13 юли за едночасов сет.

D2 ще изпълнят хитови парчета от последния им албум 6, както и съвсем нови песни, които ще прозвучат премиерно и вероятно ще станат основата на предстоящ албум за бандата.

Така че ако си там, в никакъв случай не пропускай да ги подкрепиш, а защо не и да пийнеш след концерта по едно с тях в някой от баровете в крепостта на музиката.

Колегите им от Остава също ще направят своя сет на 13 юли на същата сцена - Future Shock.

Момчетата ще взривят публиката с някои от вечните си хитове, както и с парчетата от новия си, четвърти студиен албум – Rock&Roll Song Designers? (може да го свалиш още сега в mp3.bg).

Остава ще имат участие и на легендарния фест в Унгария SZIGET, който тази година е от 12-18 август на познатото място – остров Обудай, Будапеща. Свилен Ноев и компания ще се качат на сцената вечерта на 16 август за 90 минутен сет!!!

И за двата фестивала сме си говорили много, но, в случай, че не се сещате, ето малко инфо:

След като спечели наградата за най-добър фестивал в Европа, EXIT в Нови Сад тази година вдига летвата още по-високо – списъкът с бандите и диджеите, които ще свирят на петте сцени в Петровардинската крепост е така впечатляващ, че никой друг летен фестивал не може да се похвали с толкова голямо разнообразие от артисти.

Тази година хедлайнери са Sex Pistols, Джулиет Луйс Juliette and the Licks, Primal Scream, Afrika Bambaataa, Manu Chao, Ministry, Pharrell Williams N*E*R*D, Nightwish, The Hives и още много други.

Сзигет пък е е един от най-големите музикални и културни фестивали в Европа. Провежда се всяка година в Будапеща, Унгария на остров Обудай, който се намира на Дунава.

Едноседмичният фест се превръща от ниско бюджетно студентско събитие в един от най-значимите рок фестивали в Европа.

Тази година фестивалът ще се проведе от 12-ти до 18-ти август. Хедлайнери ще са Iron Maiden, R.E.M, Alanis Morissette, Jamiroquai, Kaiser Chiefs, Roisin Murphy, Serj Tankian, The Killers , The Kooks и много други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase