На 13 ноември 2007, в зала „България”, от 19:30 ни очаква поредният концерт от цикъла „Концертмайсторите”. В програмата: Вебер, Лало, Менделсон, диригент: Григор Паликаров.

Солист е невероятният млад цигулар – Светлин Русев, концертмайстор на филхармоничния оркестър на Националното радио на Франция – РФИ; солист е и на камерния оркестър на Оверн, а от 2007 той е и главен гостуващ концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул.

За него в списание Piano Magazine пише: „Светлин Русев пее на струните на сърцето си: с имитацията на народен инструмент или с чувството за затрогваща носталгия той кара да говори душата на родината си с такова инструментално майсторство и емоционална общителност, които му предвещават великолепна солистична кариера.”

Цигуларят е роден в Русе през 1976 и завършва Музикалното училище в града. През 1991 г заминава за Париж, където продължава обучението си в Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris, при преподавателите Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Канторо.

Един от най-награждаваните български цигулари, на 1 ноември Светлин получи и специалната награда за особено големи постижения през сезон 2006 – 2007 в България - „Кристална лира”. Това са българските „музикални Оскари”, които всяка година се връчват на 11 български музиканти, педагози, режисьори, балетисти за заслуги през изминалия сезон.

Последните, получени от цигуларя награди са: Музикално откритие за 2000 от фестивала Адами, трета голяма награда на международния конкурс Маргарита Лонг – Жак Тибо, първа награда и специалната награда на публиката за най-добра интерпретация на произведение на Бах на международния фестивал Сендай в Япония, специална награда на принца на Монако и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase