Макар винаги да съм намирал конкурса Eвровизия за ужасно скучно събитие, предназначено за любителите на лесносмилаемата естрада, трябва да си призная, че тази година ще го гледам. Дори смятам и да гласувам, независимо колко ще ми струва смс-а, защото най-накрая открих изпълнители, които си заслужават.

Това, което имам предвид е, че за разлика от други години, този път наистина между участниците има личности, на които си струва да им се обърне внимание. Най-малкото заради това, че се различават поне малко от стандартния участник на Евровизия – хубава мацка или захаросано момченце с метросексуален имидж, както и групови комбинации между тях, оформящи дуети или квартети.

Тъй като за Мариана Попова и колегата й помощник Азис не можем да гласуваме (според правилата на конкурса зрителите не могат да гласуват за представителя на своята страна, бел. ред.), няма да ги обсъждаме, макар че в сравнение с някои от участниците, Азис трудно би могъл да се нарече ексцентричен.

От сега го съветваме, да не залага на “скандалния” си имидж, защото би изглеждал смешен пред финландските зверове Lordi. Това са и едни от най-интересните и странно как попаднали на подобен конкурс музиканти.

Накачулени с уникални маски, вдъхновени от чудовищата на Толкин, чудовищата Lordi приличат повече на американските си колеги от Slipknot, отколкото на KISS, както се опитват да ги сравняват журналистите.

Всъщност, бандата свири доста приятен радиофоничен и леко ироничен метъл. Те са и личните ми фаворити за спечелването на Евровизия, а освен това според повечето специалисти, забележете, са и “най-интересното нещо“ след появата на АББА през 1974 г. с песента си “Waterloo”.

Германия няма да се представи с бременски музиканти тази година, но за това пък изпрати на конкурса не по-малко известните в страната - каубоите от Хамбург – Texas Lighting.

В момента кънтри музикантите са на второ място в германските класации, а тяхното лице – вокалистката Джейн Комърфорд всъщност е австралийка.

Макар да се занимават основно с правене на кънтри кавъри на изпълнители като AC/DC, Мадона и АББА, групата записа и едно авторско парче, и успя да се класира с него за конкурса, въпреки ожесточената конкуренция.

Ако немски каубой ви звучи абсурдно, то какво да кажем за чернокожия потомък на Исус – евреинът Еди Бътлър, който е също толкова странен, колкото и друг израелски представител от близкото минало – Дана Интернешънъл.

Макар и твърде тъмничък за евреин, Еди ще представи страната си на финала за Евровизия. Всъщност колкото и да се докара израелец, Еди е роден в Щатите и е едва на няколко годинки, когато неговите родители напускат Чикаго и се местят в Израел.

В началото пее в сватбарски оркестри, но по-късно решава да се занимава активно с музика и не греши. Пише песен за жена си и малкото си хлапе, която става хит, колкото ужасно клиширано да звучи тази история.

Съвсем не отегчителна е представителката на ИсландияСилвия Найт, провъзгласила се за “международна звезда”.

Спечелила сърцата на цялата страна и исландските награди за най-добро ТВ шоу и ТВ личност на годината, тя решава да пробие и на музикалната сцена и успява.

Силвия не е от скромните и досадно свенливи участнички на Евровизия. “Хората ми казват, че им напомням за майка Тереза, с тази разлика, че аз съм богата и красива”, споделя Силвия.

Други участнички замесени и в телевизионния бизнес са гърл-бандата Nonstop от Португалия.

Андреа, Катя, Лилиана и Рита са събрани, след като участват в телевизионното шоу за таланти “Popstar” през 2001 г., почти като нашето „Стар Академи“. Te са избрани сред 1500 участнички и затова се счита, че са уникални. Първият им албум моментално става златен, а това най-вероятно ще споходи и втория, който вече е на пазара.

Съседките им по граница, позабравените испанки Las Ketchup, пък ще представят Испания на Евровизия. Четирите сестри на популярния фламенко китарист El Tomate, се завръщат отново с парче за домати, като този път са подобрили червения зеленчук с малко водка.

Тяхното парче “Bloody Mary” едва ли обаче ще достигне двойноплатинения статус на първият им хит “Asereje”.

Дали суперсигурни в успеха си или надявайки се да спечелят по този начин, участниците от Литва - LT United записаха песента "We Are The Winners" („Ние сме победителите“), визирайки съвсем ясно, че ще са победителите именно на конкурса Евровизия.

За да не остане някой европеец недоразбрал посланието им, че трябва да гласува за тях, веселяците са изпели песента си на английски и френски. Ето част и от самия текст:

We are the winners of Eurovision / Ние сме победителите на Евровизия
We are, we are! We are, we are! / Ние сме, ние сме, ние сме, ние сме,
So, you gotta vote, / За това гласувай
Vote, vote for the winners / Гласувай, гласувай за победителите

Дори президентът на страната им е фен и ги покани да му попеят малко на ухо преди да заминат за финала в Атина.

Едни гърди напред се намира и представителката на БелгияКейт Райън. Сигурно няма европейска държава, където песента и "Je t'adore" да не е станала хит.

Имайки предвид миловидното и личице, русата косичка и апетитните дадености, можем само да разчитаме, че на хората им е писнало от песента й и за това няма да гласуват за нея.

Едва ли, обаче. Интересно е, че Кейт много се гордее с първото си място в Белгия, второто в Германия, Австрия и Норвегия, както и с четвъртото в Холандия, Швеция и... България (без майтап, посетете официалния й сайт).

Не на последно място е и представителя на АлбанияLuiz Ejlli (Луиз Ежли, надявам се така да се пише на български, бел. авт.).

В интерес на истината 18-годишният младеж печели първото място в албанското „Стар Академи“, макар че на мен ми прилича повече на победител от “С бъклица и дрян на село...”, ако въпросното предаване съществуваше и беше конкурсна програма. Все пак Луиз разби конкуренцията на 20 други албански кандидати и е първият мъж, който ще представя страната си на конкурса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase