Снимка: Артишок

На 26 април зала 1 на НДК ще посрещне световни звезди на оперното изкуство в спектакъла "Кармен" от Жорж Бизе на Държавна опера Варна, по покана на продуцентска компания "Артишок".

Тенорът Иван Момиров, един от плеядата големи български артисти, гастролиращи по световните оперни сцени, пристига специално от Италия за ролята на Дон Хосе, а в ролята на Кармен ще видим и чуем чаровната и добре позната у нас Агунда Кулаева. Руската певица се изявява на сцените на Новая опера и Болшой театър в Москва.

Любопитен факт от биографията й е, че нейната възходяща кариера стартира именно от България, след като става лауреат на 14-ия международен конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" в София. Тя бе любезна да сподели с читателите на Dnes.bg своите вълнения преди големия концерт.

Родена сте в музикално семейство, това ли предопредели творческия ви път?

Родена съм в семейство на оперни певци. Майка ми е драматичен сопран, баща ми - баритон. Явно съдбата ми е била да продължа семейната традиция.

Вие сте млад артист, но имате много роли. Коя е тази, който ви допада най-много, и коя е била най-трудна за вас?

Ролите за мецо сопран не са толкова много, но всяка една е като скъпоценен камък - брилянтна, забавна. Всички ми допадат - Амнерис, Кармен, Пепеляшка... Обичам ги, както една майка обича децата си. Иначе всяка роля има своите трудности, една е сложна вокално, други пък изискват драматизъм.

Печелили сте награда у нас, какво означават те за вас и променят ли ви като човек?

Аз не обичам конкурси. Този в България през 2009 година е единственият конкурс в живота ми! Най-важното нещо за мен като оперен певец е да се доказвам на сцената в театъра и там е основната конкуренция. И така ще бъде за години напред.

Налага ли се да правите често компромиси?

Аз съм готова да правя компромиси, разбира се, никога не бих излязла на сцената без дрехи. Единственото, което не толерирам, е грубостта.

Много оперни певци записват песни и в други жанрове. Вие имате ли такова желание?

Много обичам да пея поп песни. Дори преподавах дълго време поп пеене в детска градина. И определено ми беше много интересно. Така че не изключвам експерименти в тази насока.

Вие сте изпълнявали и мъжки роли, каква е разликата и трудно ли е за една жена?

Прераждането! Това е същността на нашата професия, целият смисъл. Да, мъжките роли са много по-трудни, но пък и удоволствието, когато си се справил добре - също.

Образът на Кармен е интересен не само в класическа музика, но също и в киното, и в изкуството. Вас с какво ви докосва?

Кармен е една от любимите жени на всяко поколение. Музика, кино, стихове, картини - интригуваща е за всички артисти. За мен Кармен е особено вдъхновение и с удоволствие изпълнявам тази роля.

Вие сте популярна в България. Как оценявате българската публика и какво ще й кажете преди поредната среща?

България за мен е специална и много я обичам. Тук получих първото признание в чужбина, а публиката е невероятна и много топла. Бих искала да изкажа специални благодарности на маестро Борислав Иванов (главен художествен ръководител на Държавна опера Варна - б.а.). От първите дни на нашето запознанство и до днес продължаваме да работим заедно и изпитваме удоволствие. Родих две деца, отсъствах от сцената, но той пак ме покани на фестивала във Варна. Много бих искала тази година да пристигна със семейството си, защото във вашата страна се чувствам прекрасно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase