Снимка: Булфото

Силви Вартан се надява "да подпали" НДК с концерта си утре вечер. Това заяви световноизвестната певица от български произход днес пред репортери в отговор на въпрос за новия й албум "Силви в Нашвил", който ще представи на концерта си в София.

"Върнах се в Нашвил, за да вдъхна нов живец на песните си. От албума се излъчва енергия, динамика, жизнерадост, която не притежават предишните ми изпълнения", каза певицата, цитирана от БТА.

"Емоциите ми са български и унгарски, майка ми е унгарка. Унгарците също са темпераменти и меланхолични хора като българите, които носят славянската си душа. Имам моменти на меланхолия и на бурна радост - това съм аз. В новия албум ги има и двете страни. Темпото е бурно, весел е, но има и две бавни песни. Едната е от американския фолклор - "Чужденка". Тя ми е много близка, защото става дума за откъсването от родното място, за загубата на корените", обясни певицата.

"Нотката на нежност винаги е част от изкуството ми, но сега ще видите нещо невиждано в България. Музиката е голяма терапия. Когато някой пее, танцува или играе във филм, забравяш грижите си. Музиката лекува всички проблеми, макар и за малко. Често ме питат защо продължавам да пея. Именно заради това", каза още Силви Вартан.

Тя сподели още, че никога не е мислела да се отказва от музиката. В моменти на умора е решавала да направи пауза, но нищо повече.

Вартан направила новата си автобиографична книга като азбучник - като отговор на въпроса какво се сещате при всяка буква. Искала да е в по-лека и забавна форма, дори смешна. Защото в първата й книга има доста разтърсващи емоции.

"На "Б", разбира се, първо е България, следват бебе, баница", разкри Силви Вартан.

Звездата мисли и за албум с български коледни песни, още откакто се запознала с диригента Христо Недялков и Детския радиохор. Възхитила се от кристално чистите, ангелски гласове на децата.

"Винаги съм изключително щастлива и развълнувана, когато се връщам в България. Представете си как се чувства едно дете на седем години, което напуска страната си и хората, които го обичат. Още тогава разбрах, че оставям половината си сърце в България", каза певицата в отговор на въпрос.

"Като се върнах за първи път след падането на Берлинската стена, за да посетя местата, които ми бяха скъпи, бях разтърсена от видяното. За жалост, с брат ми Еди, който е седем години по-голям, открихме една обезкръвена България. Запитахме се как можем да помогнем и създадохме асоциацията "Силви Вартан за България". Първо пращахме храни и лекарства, после започнахме да помагаме на най-малките - децата, те са нашето бъдеще - с апаратура за отделенията по неонатология", обясни Силви Вартан на въпрос за благотворителната й дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase