Най-екзотичната певица на Испания ще пее у нас на 17 април в зала 1 на НДК. Конча Буйка бе обявена от сп. „Тайм” за един от най-великите гласове на нашето време.

През април миналата година Педро Алмодовар сбъдва мечтата си да отпразнува 90-годишнината на легендарната латиноамериканска певица Чавела Варгас. Той избира за шоуто Буйка като единственият глас, подходящ за репертоара на великата певица.

Конча Буйка ще пее в зала 1 на НДК на 17 април.

Ето и какво споделя черната перла за спектакъла си и последните си творчески изяви, в интервю дадено пред организаторите на концерта.

Здравей Буйка, как върви турнето ти?

До сега всичко е чудесно! Имаме много дълго турне навсякъде по света и съм щастлива, че съм  толкова ангажирана. Публиката в Латинска Америка е много експанзивна и благодарна! Надявам се и в България да ме посрещнат емоционални хора с гореща кръв.

Какво си приготвила за концерта си в София?

Най-доброто от своя репертоар. Към всеки концерт се отнасям така, сякаш ми е за първи и за последен път в живота. Искам да разкажа на слушателите си за новите си житейски преживявания и новата музика, която чувам в мислите си. Силната страна от концерта е това, което преживявам, което се случва вътре в мен по време докато съм на сцената и пея.

Пееш с кубински музиканти. Защо?

О! Моите кубински момчета! Те са най-добрите на света!

Последният ти албум са казва “El Último Trago”(“Последно питие”). Кой се отказва от чашката?

Всъщност аз не пия алкохол (смее се). Албумът “El Último Trago” е трибют за 90-годишнината на Кралицата на музиката на  испаноезинчния свят Чавела Варгас. Естествено е, в края на своя жизнен път е да взeмем последната си чаша силно питие. В този албум няма мои авторски парчета. Но това е прекрасната музика на
Чавела, с която владее милиони слушатели повече от 60 години.

В албума пееш ти, а на пианото е  виртуозът Чучо Валдес. Как работихте с него?

Да работиш с Чучо е нещо прекрасно.  Той е като чудовище на пианото! Феноменален е! Той прекрасен музикален учител, който не просто ти преподава, а те води. Той ти показва как да се учиш от него и от себе си. Тъй като е много спокоен и внимателен  ти помога да извадиш най-доброто от себе си.

Станахте ли приятелки с  Чавела Варгас ?

Да, ние сме приятелки – няма начин, с работата станахме толкова близки. Тя се отнася към мен като към своята черна дъщеря. Защото прие единствено аз да изпълня репертоара й.

Чавела е много важна фигура не само заради таланта й, но и заради нейния силен характер. Чувстваш ли нейната сила, когато пееш репертоара й?

Нейната музика ме научи как да изразя болката по-елегантно. Чавела ме науча как да бъда истинска със себе си и да уважавам своите емоции.

Имате дует с Нели Фуртадо в последния й албум. Как се случи това? 

Просто, както всичко в живота. Мениджърката ми се обади и каза, че има предложение да запиша  песен с Нели и така бях в студиото в три часа следобед.

Би ли пяла с български музиканти?

Разбира се, бих пяла в всеки, който е щастлив от това, което прави, с всеки, който има сърце за музиката.

Анотацията на албума “El Último Trago” е написана от Педро Алмодовар. Какво мислиш за него и рабатата му?

Обичам го и като артист, и като човек, той е страхотен приятел и винаги ми помага. Удоволствие е да го имаш сред приятелите си.

Какво искаш да кажеш на българските си фенове преди концерта?

Надявам се да се наслаждават на музиката ми толкова колкото аз и съм сигурна, че ще го направят. Публиката е много много важна за мен, тя е като друг музикант на моята сцена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase