Снимка: iStock

През последните години популярността на куркумата рязко нарасна, благодарение на рекламираните ѝ ползи за здравето. Това е яркожълта подправка, произхождаща от Индия и Югоизточна Азия, която се използва от хиляди години заради лечебните си свойства.

Този красив корен от растението Curcuma longa може да се консумира смлян, изцеден на сок или в естествената си коренова форма както в сладки, така и в солени ястия. Но какво ни казват съвременните изследвания за здравословните ползи от куркумата? И кои са най-добрите начини да я включите в ежедневието си? Ние имаме отговорите на тези въпроси, както и още малко полезна информация за жълтата подправка.

Хранителен профил на куркумата
Исторически погледнато, куркумата е била използвана в традиционните индийски медицински системи като обичайна подправка и като хранителен оцветител. Но когато става въпрос за ползи за здравето, няма да намерите значителни количества макронутриенти като въглехидрати, протеини или мазнини. По-скоро куркумата е отличен източник на микроелементи като витамини, минерали и растителни съединения и оттук произтичат повечето от нейните ползи за здравето.

Цялата статия четете в Tialoto,bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase