Снимка: Istock

Всяка домакиня желае най-доброто за себе си и за семейството си. Вероятно и вие сте се питали защо обикновените тигани, които използвате, постоянно загарят и не след дълго трябва да купувате нови. Със сигурност искате да си вземете съд, който да издържи теста на времето. И тук идва моментът да споменем за чугунените тигани. Замисляли ли сте се защо те са толкова популярни сред професионалните готвачи и дали инвестицията в такъв си струва? В следващите редове ще ви дадем някои насоки, ако сте решили да си вземете чугунен тиган. И така:

Какъв тиган да изберете?

Не е необходимо вашият първи чугунен тиган да е скъп. Можете да попитате ваши близки или познати, които биха се разделили със стария си чугунен тиган, или пък да си закупите тиган „на старо.“ За предпочитане е да търсите такъв, който е ръчно излят и полиран. Ако той ви допадне, можете да помислите и да си закупите по-скъп модел. Имайте предвид, че чугунените тигани са много тежки, така че ако имате някакви наранявания в областта на китката, не е желателно да използвате такъв. Друг „недостатък“ е бавното загряване. Ако сте свикнали да готвите с конвенционални тигани, за да загрее чугунения тиган ще ви се струва, че трябва да мине цяла вечност.

Как да използвате чугунения тиган?

Чугунът е невероятно издръжлив материал. Дори да е ръждясал, корозирал, той може да бъде възстановен, ако положите усилия. Преди да използвате новия си тиган, следвайте инструкциите на производителя за „първа употреба“. Ако използвате употребяван или ретро тиган, за да го закалите – първо го измийте бързо с топла сапунена вода и домакинска тел. (Ако тиганът ви е нов и има защитен слой, по-добре пропуснете тази стъпка и преминете по-нататък).

Подсушете старателно с чиста кърпа. След като изсъхне, поставете го на силен огън, за да се изпарят и последните частици влага, а след това, с помощта на хартиена кърпа нанесете тънък слой олио за готвене (слънчогледово олио или масло от ленено семе). Имайте предвид, че трябва да обработите цялата повърхност на тигана (отвътре и отвън). След това със суха хартиена кърпичка попийте излишната мазнина.

Поставете вашия тиган на силен огън (във фурната) за около час и след това го оставете да изстине. Високата температура помага да се създаде връзка между маслото и чугуна, като по този начин ще осигурите на тигана си не само добър външен вид, но и ще го предпазите от залепване. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase