Снимка: Istock

За да функционира правилно една връзка, понякога само любов не е достатъчна. Хората и взаимоотношенията се променят, еволюират, а за да устоят във времето, трябва да се приспособяват. Между партньорите не трябва да има дисбаланс на силите и всеки един трябва да цени свободата и независимостта на другия. Кои са трите основни стълба на здравата връзка? Ето ги и тях:

Доверие

Изграждането на доверие може да отнеме време, особено ако то е било нарушено в миналото. Ако изпитвате затруднение да се доверите на сегашния си партньор, имайте предвид, че не трябва да го обвинявате или пък да се съмнявате в него, само защото в миналото сте били лъгани. За да създадете доверие помежду ви, постарайте се самите вие да бъдете човек, на когото другият може да се довери. Бъдете честни със себе си и си признайте – споделя ли ви човекът до вас как се чувства или вместо това мълчи?

Замислете се дали вие не постъпвате така с него, задавайки този тон във връзката. Опитайте се да говорите за чувствата си и положете усилия, за да изгладите недоразуменията. Ако сгрешите, споделете това с партньора си – така ще го накарате и той да постъпи по същия начин. Бъдете склонни наистина да извървите пътя, който е пред вас, а не само да имате намерение да го направите.

Комуникация

Откритата и честна комуникация е важна част от всяка връзка. Тя ви позволява да споделяте на хората около вас кой сте наистина и от какво имате нужда. Недобрата комуникация често пъти може да се окаже причината за раздяла. За да разбере другият как се чувствате, изразявайте се открито и ясно. Използвайте т. нар. „Аз изявления“ (“Аз чувствам, че...“) – така партньорът ви няма да усеща, че го нападате или обвинявате. Не се срамувайте ако сгрешите и винаги бъдете склонни да се извините. Ако сте започнали спор по неприятна тема, не пропускайте да споменете и нещо положително.

Опитайте се да чуете какво наистина има да ви каже половинката, без да се разсейвате (например да гледате в телефона си). Ако не разбирате нещо, попитайте – така ще избегнете объркване и недоразумения. Ако разговорът ви е важен, постарайте се той да се осъществи лице в лице, а не чрез съобщения. Ако пък това е единственият начин, съсредоточете се върху него и оставете всички други на заден план.

Опитайте се да не инициирате важен разговор когато сте ядосани и емоционални. Изчакайте малко и се „охладете“. Споделете с любимия какви са притесненията ви, преди те да са се превърнали в проблеми.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase