Снимка: Flickr

Още от Средновековието красивите тюркоазени води на извора The Fosse Dionne се намират във френският град Тонере. Тогава се зараждат първите митове и легенди за него.

The Fosse Dionne е обгърнат в мистерия. Всеки, който се е опитал да проследи от къде идват водите, които го пълнят, е загинал. Сега нова експедиция от водолази ще се опита да стигне там, където никой никога не е бил преди. Дали ще успеят да разгадаят тайната на извора?

Всъщност изворът е много, много стар. Толкова, колкото е старо и човечеството.

"Не знаем какъв е източникът му, защото всеки, който е слизал до дъното му не се е върнал, за да ни даде информация, какво има там“, казва Доминик Агюлар, кмет на Тенере.

331 литра вода всяка секунда се вливат в The Fosse Dionne. По думите на Агюлар, изворът е много важен за града й, тъй като се променя всеки ден, според времето, небето и притокът на вода.

"Цветовете му варират от синьо до зелено, дори кафяво“, казва тя.

През средновековието изворът е използван като пералня от жените в града. От тяхната уста тръгвала мълвата, че един ден свещеникът трябвало да дойде, за да прогони опасно създание от водите. В църквата наблизо има уникален предмет, който допринася към легендата.

"Статуята тук е съставена от два елемента – свещеникът на църквата и известният базилиск. Монахът дошъл тук през 635 година. Работата му била да прочисти  The Fosse Dionne“, разказва историкът Пиер Милат.

През 1974 година двама души се гмуркат, за да проверят откъде идва този невероятен приток на вода. Но нещо се случва и двамата умират. През 1996 година се провежда и последното гмуркане в The Fosse Dionne. То също завършва фатално. От тогава влизането в извора е забранено. Когато Доминик Агюлар става кмет на града през 2014 г., решава да позволи още едно гмуркане.

Заедно с водолаза Пиер-Ерик Дизейн те разчистват The Fosse Dionne, правят много проучвания и създават техническа скица на гмуркането.

На 79 метра достигаш "непознатата зона“. Дотам всяка една извивка на извора е добре картографирана.

"Чувствах се много щастлив да съм там. Помислих си: "Светлината никога не е достигала до тук. Аз съм първият човек, който вижда това.“ Забелязах, че галерията продължава и напред и не е блокирана по никакъв начин. Това дава надежда за бъдещето“, казва  Пиер-Ерик Дизейн пред BBC. Ала и той не успява да разбере откъде идва водата, която захранва мистериозния извор. По думите му едва ли скоро някой ще успее да разгадае загадката.

Водолазът стига 9 метра по-навътре в The Fosse Dionne и се връща. Твърди, че галериите и проходите на извора не са лесни за преминаване и изправят пред краен предел човешките и технологичните ни възможности.

Какво има отвъд вече позната зона? Мистерията остава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase