Снимка: Reuters

Популярният сред студентите лаф "полят изпит, взет изпит" вероятно ще се окаже истина, установиха британски учени.
 
Изследване на експерти от университета на Ексетър в Англия установи, че консумацията на алкохол може да подобри запаметяването на научена преди това информация, съобщи ЮПИ.

Изследването обхванало 88 души, които умерено употребяват алкохол. Участниците били разделени на две групи и имали за задача да запаметят думи. Участниците в първата група можели да консумират колкото искат алкохол, докато на онези във втората група не било разрешено да близват алкохол.

На следващия ден същата задача била възложена на всички участници. Оказало се, че консумиралите алкохол си спомнили повече от наученото по-рано в сравнение с онези, които изобщо не пили алкохол. "Изследването не само разкрива, че консумиращите алкохол се справят по-добре със задачата да запаметят думи, но и че ефектът е по-силен сред онези, които пият повече", заяви проф. Силия Морган от университета.

Става въпрос за първото изследване, което тества ефекта от алкохола върху паметта в естествена обстановка, а не в лабораторна среда. "Причините за този ефект не са напълно изяснени, но обяснението е, че алкохолът блокира научаването на нова информация и по този начин мозъкът има повече ресурси, за да складира наскоро научената информация в дългосрочната памет", поясни Морган, цитиран от БТА.

Учените предупреждават, че ограниченият положителен ефект трябва внимателно да бъде преценен в съответствие с установения отрицателен ефект от прекалената употреба на алкохол върху паметта, психичното и физическото здраве.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase