Снимка: личен архив

Чували ли сте за Розетския камък? Това е една от египетските загадки, които учените успяват да разшифроват. На пръв поглед сякаш с нищо не би привлякъл вниманието, но се оказва, че благодарение на него сега знаем много за древната египетска цивилизация.

Розетският камък е фрагмент от голяма черна базалтова каменна гравюра, намерен близо до град Розета в Египет през 1799 година.

Върху камъка е гравиран един и същи текст на три различни езика – древноегипетски йероглифи, демотично писмо и на старогръцки.

Понеже древногръцкият по това време е бил добре изучен, благодарение на Розетския камък бива направен превод на египетските йероглифи от Жан-Франсоа Шамполион през 1822 година.

Откриването и преводът на този текст са много важни, защото това спомага за тълкуването на много други ранни писмени източници на древната египетска цивилизация.

Розетският камък е с приблизителни размери: височина 114,4 сантиметра, широчина 72,3 см и дебелина 27,9 см Тежи около 760 килограма.

Смята се, че Розетският камък е бил гравиран от група свещеници в Египет, за да почетат египетския фараон. Те изброяват всички добри неща, които фараонът е направил за свещениците и египетския народ.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase