Снимка: Dnes.bg

Учени от Техническия университет на щата Джорджия разкриха тайните на котешкия език и защо той е най-съвършеният аксесоар за писаните, когато си правят тоалета, пише в. "Дейли мейл".

Специалистите изготвили четирикратно уголемено копие на този анатомичен орган на домашните ни любимци с помощта на триизмерен принтер.

При внимателен анализ ставало видно, че езикът им е снабден с миниатюрни, приличащи на нокти кукички, които прекрасно разресват козината на котките, докато се ближат.

Всеки от нас, който е бил близван от котка, е бил удивен донякъде от грапавостта на езика им, приличащ на шкурка. Именно това негово свойство помага на тези животни да разресват и най-сплъстените косми от козината си.

Учените с изненада открили също, че котешките езици имат свойството да се самопочистват. Кукичките по тях се прибират и прилепват върху езика, когато не се използват за тоалета на животното.

Тези открития ще помогнат на специалистите да разработят нови четки за коса за хората, както и на иновативни превързочни материали. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase