Снимка: flickr

Хората в България, както и в Полша, Литва, Естония, са най-безсърдечни, докато най-отзивчиви и емоционални са жителите на Еквадор, Саудитска Арабия, Перу и Дания. До този извод са стигнали психолози, анализирали манталитета на населението в над 70 страни, пише в статия в Journal of Cross-Cultural Psychology, цитирана от РИА Новости.

Учените са проследили някои качества, които според тях могат да влияят на манталитета на различните народи и това как те биват възприемани от останалите хора по света. Така например доколко силно участниците в изследването са реагирали на страданието на други хора, опитвали са се да ги разберат от "чужда" гледна точка, черти на характера като невротичност, склонност да се доверяваш на другия, изпълнителност, както и степента на индивидуализма и колективизма.

След като сравнил всички тези показатели, екипът на Уилям Чопик от университета на американския щат Мичиган, открил, че въпреки култивирания в Америка образ на американска радушност и съчувствие, САЩ вече не са лидер в тази сфера. Според учените Съединените щати заемат едва седмото място, отстъпвайки на три страни от Персийския залив и страни от Латинска Америка.

Най-долните места в класацията почти тотално са окупирани от страни от Източна Европа – те заемат седем позиции в "обратния" топ-10.

Колективизмът, социалното поведение и склонността към съгласие с останалите са повлияли положително на емоционалния "имидж" на страната, докато заради широкото разпространение на индивидуализма жителите на определени страни са определени като по-безсърдечни и нечувствителни към проблемите на другите народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase