Снимка: Reuters

Хмелът в бирата не само обогатява вкуса й, но и намалява вредата от алкохола върху черния дроб, сочат резултатите от германско изследване, публикувано от БТА.

Учени от университета "Фридрих Шилер" в Йена дали на мишки обикновена бира с хмел, специална бира без хмел или етанол. След 12 часа първата група имала по-малко натрупване на токсини в черния дроб от животните, получили етанол. Мишките, които пили бира без хмел, имали същото ниво на мазнини в черния дроб, като в групата на етанол.

Резултатите обясняват защо концентрираният алкохол по-често предизвиква смъртоносно заболяване на черния дроб от бирата.

Хмелът се добавя в бирата за вкус и като консервант. Според резултатите от германското изследване той намалява и образуването на съединенията, наречени реактивни кислородни видове, или свободни радикали, които могат да увредят клетките на черния дроб.

Учените все пак отчитат, че са необходими допълнителни изследвания, които да проверят дали ефектът се запазва и за по-дълъг период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase