Снимка: freeimages

Едно от най-често използваните в кулинарията растителни масла е зехтинът. С различни вкусове и аромати, той овкусява прекрасно нашите салати, дресинги и ястия, освен това ни прави и по-красиви. Днес  от  рубриката на Az-jenata.bg "Знаете ли, че...?" споделяме някои любопитни факти за него.

Около 95% от световното производство на зехтин е концентрирано в региона на Средиземно море. Испания и Италия са едни от най-големите производители. На трета позиция се нарежда Гърция.

За разлика от много растителни масла, зехтинът се получава чрез естествена физическа екстракция.

Знаете ли, че гърците консумират около 20 литра на година зехтин на човек? Испанците около 13 литра на човек, а италианците около 11.

Според археологически доказателства, извличането на маслиново масло датира от 4000 г. пр. н. е от региона около средиземноморския басейн.

Исторически погледнато, зехтинът е бил използван не само като храна, но и като лекарство, за красота, за направата на сапун, като гориво за лампи.

Най-важните фактори, които влияят на качеството и вкуса на зехтина са от какви маслини е извлечен, дали са напълно узрели и т. н.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase