Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Тази седмица неговата тема е свързана със съветите за отслабване.

Нова година, ново начало, нали? Но тогава защо най-добрите ви усилия пораждат чувство на неудовлетвореност, застой и незадоволителни резултати?

Е, изглежда има поредица причини, поради които може да не достигате желаните цели за загуба на мазнини. Въпреки, че следите вашето тегло, тренировки и водите здравословен начин на живот има някои ключови фактори, които могат да се объркат.

Мислите, че калориите нямат значение

Просто казано, не можете да надбягате първия закон на термодинамиката, защото си мислите че не важи за вас. Повечето хора се сблъскват с този проблем, когато започнат да спазват диета (палео, Аткинс, саут бийч), която не взема под внимание количеството калории и внушава грешната мисъл, че могат да ядат колкото желаят.

Като изключим едно определено заболяване, Вие не губите маса защото ядете прекалено много калории. Не губите маса заради намалена функция на щитовидната жлеза, бавен метаболизъм или каквото и да е друго медицинско заболяване, което често бива асоциирано с невъзможността за загуба на тегло.

Извод: Докато не придобиете точна представа за необходимата дневна доза калории и вашия метаболизъм, не можете автоматично да считате, че калориите не са проблем. Само защото една храна е „подходяща за диета палео”, не значи че можете да я консумирате колкото искате.

Начинът ви на живот не отговаря на поставените ви цели

В нашето общество е почти невъзможно да се води спокоен начин на живот. Когато стресът влезе в ежедневието, нивото на определени хормони се увеличава както остро, така и хронично. Острото увеличение е нормално в първоначалния стадии на стрес, когато протича процес на приспособяване.

Но когато нивата останат над нормалните за значителен период от време, могат да се появят проблеми както със здравето така и загубата на маса.

Стресът е строго индивидуален и всеки го възприема по различен начин. С други думи, някои ситуации са по-стресиращи за едни, отколкото за други и количеството стрес зависи до голяма степен на психологическия подход към ситуацията.

Например, ежедневното ви пътуване до работа може да е изключително стресиращ момент ако постоянно нямате време, бързате сутрин, закъснявате и се криете от шефа от момента, в който влезете в офиса.

Извод: Другите 23 часа извън фитнеса имат по-голямо отражение върху живота ви, отколкото 60-те минути прекарани под лостовете.

Останалата част от темата вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase