Общ преглед

Недостигът на храна във Венецуела, инфлацията и лошите медицински услуги стават повод за все по-честия избор на младите венецуелки за стерилизация. Бременността и отглеждането на деца е невъзможно, разказва Ройтерс.

Младите жени прибегват до стерилността, тъй като традиционните контрацептиви като презервативите и противозачатъчните хапчета са почти изчезнали от рафтовете по магазините.

"Да имаш дете сега означава страдание", разказва Милагрос Мартинез, която чака пред лекарския кабинет за оперативна контрацепия.

28-годишната жена е касапин в бедните покрайнини на Каракас. Решила се на операцията, след като родила второ, непланирано дете. Не може да намери противозачатъчни хапчета.

Всекидневието на Милагрос е постоянно търсене на храна. Става посред нощ, за да се реди на опашки, излизащи извън супермаркетите. Понякога взима и децата си с нея.

"Малко ме е страх от стерилността, но я предпочитам пред това да имам още деца", разказва тя.

Милагрос е една от десетките жени, качили се на автобуса от гетата в 4 сутринта, за да отидат на специалния ден, посветен на безплатна стерилизация в богат район в Каракас. Местата, на които се прави интервенцията са над 40 само в Каракас.

Засега няма официална статистика за това колко жени са прибегнали до стерилизацията, но лекарите твърдят, че все повече жени идват при тях за тази процедура. Знае се, че има близо 500 жени, които чакат за процедурата.

Римокатолическата църква има голямо влияние във Венецуела, а църквата отхвърля всякакви форми на контрацепция или аборти, освен ако животът на жената не е в риск. Архиепископът на Мерида, Балтазар Порас, смята, че увеличаването на броя стерилизирани жени е варварство.

Кризата във Венецуела предизвиква почти ежедневни бунтове за храна. Тя удари средната класа и бедните, които до скоро бяха бастион на подкрепата на Уго Чавес. Бременните жени бяха особено засегнати от кризата, тъй като витамините и добавките изчезнаха. Те трябваше да раждат в лоши условия в болницие, а за децата им няма памперси, детски храни илекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар